Είναι αλήθεια πως είχα καιρό να διαβάσω ένα βιβλίο που να αποτελεί φόρο τιμής στην ιστορία, τα ιδανικά και τις αξίες του τόπου μας. Και μέσα από αυτό συνειδητοποίησα πως είναι περισσότερα εκείνα τα στοιχεία που μας ενώνουν με τους προγόνους μας, παρά αυτά που μας χωρίζουν. Γιατί εκείνη η περήφανη ψυχή δεν φαίνεται να αλλοιώθηκε σχεδόν καθόλου στο πέρασμα των χρόνων…
Το «Καρδιά από πέτρα» το κατατάσσω στα ελάχιστα δραματοποιημένα μυθιστορήματα ιστορικής βάσης, που συγχρόνως μας γοητεύει για δύο λόγους: Τόσο για το παρελθόν μας το οποίο και πιθανόν να αγνοούμε, όσο και για το ότι μας παρουσιάζεται τόσο δοτικά μια ιστορία αγάπης την οποία ακολουθούμε με αμείωτη προσήλωση ως το σημείο της κατάληξής της.
Η ιδιαιτερότητα σε αυτό το βιβλίο έγκειται πιστεύω σε ένα ξεχωριστό γεγονός: Πως ο συγγραφέας που μας μεταφέρει τα γεγονότα εκείνης της εποχής δεν είναι Έλληνας. Ωστόσο, μονάχα ως τέτοιον θα μπορούσα να τον φανταστώ εάν δεν γνώριζα, λόγο του δυναμικού τρόπου που μας ωθεί να βιώσουμε με πάθος τις εκτυλισσόμενες καταστάσεις, αναγνωρίζοντας συνάμα το καθηλωτικό του προσόν στις γλαφυρές περιγραφές του!
Η υπόθεση ξεκινά τον Σεπτέμβρη του 1938, όπου η έφηβη παρέα της Ελένης Θεσκούδη, του Αντρέα Καταρίδη και του Γερμανού Πέτερ περνούν ανέμελα τις μέρες τους στη Λευκάδα, ανυποψίαστοι για τον καταστροφικό πόλεμο που σύντομα θα έπληγε την Ευρώπη.
Όπως σύντομα μας αναλύεται, ο Πέτερ είναι γιος του αρχαιολόγου Κάρλ Μίλερ που βρισκόταν στο νησί κάνοντας ανασκαφές σε έναν οικισμό που υπήρχε στο χώρο εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια. Παράλληλα αυτός ο πρώτος κύκλος γνωριμίας μας με τους κυριότερους ήρωες της ιστορίας μας, ριζώνει μέσα μας και πάμπολλα ερωτηματικά. Ο λόγος είναι πως ο καθηγητής Κάρλ Μίλερ έρχεται γρήγορα αντιμέτωπος με μια μοναδική ανακάλυψη την οποία και κρατά ως επτασφράγιστο μυστικό μέχρι την επόμενη επιστροφή του στο νησί.
Έπειτα ο συγγραφέας μας μεταφέρει στο σήμερα, όπου ένας απόγονος του Πέτερ, ο Γερμανός φοιτητής κλασικών σπουδών Ντίτερ Μίλερ, αναζητά και τελικώς βρίσκει την εγγονή της Ελένης Θεσκούδη, η οποία ονομάζεται Άννα Χάρντι-Θεσκούδη. Με τη βοήθεια της προσδοκά ν’ αποκαλύψουν μαζί κάποια μυστικά του παρελθόντος, μ’ απώτερο σκοπό τόσο το να αποκαταστήσουν την υπόληψη ανθρώπων που έφυγαν από τη ζωή όσο επίσης και να ξεκλειδώσουν ένα σημαντικό μυστικό που αφορά την παγκόσμια κληρονομιά της ανθρωπότητας.
Στη συνέχεια έχουμε πολλές εναλλαγές στο παρόν και στο μέλλον, δίνοντάς μας ωστόσο έγκαιρα απαντήσεις στα εύλογα ερωτήματα που μας δημιουργούνται. Παράλληλα η πένα του δημιουργού μας συμπαρασύρει να βιώσουμε, να γνωρίσουμε και να θελήσουμε να μάθουμε ακόμη περισσότερα στοιχεία για την πλούσια ιστορία της χώρας μας.
Ένα ακόμη αξιοσημείωτο γεγονός είναι πως στο τέλος του βιβλίου υπάρχει ένα ιδιαίτερο σημείωμα του συγγραφέα που μας δίνει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πού μπορούμε να βρούμε πρόσβαση σε εμπεριστατωμένα γεγονότα εκείνης της περιόδου.
Γιατί όπως σημειώνεται και στο βιβλίο «Όσοι δεν κατανοούν την Ιστορία είναι καταδικασμένοι να την επαναλάβουν. Ωστόσο, όσοι κατανοούν την Ιστορία είναι καταδικασμένοι να παρακολουθούν ανήμποροι εκείνους που την επαναλαμβάνουν.»[1]
Ο Simon Scarrow έδειξε από µικρός πάθος για το γράψιµο. Αφού πέρασε τα παιδικά του χρόνια ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσµο, ακολούθησε τη µεγάλη αγάπη που έτρεφε για την ιστορία κι έγινε καθηγητής. Το 2005, έγινε και επισήµως επαγγελµατίας συγγραφέας. Έγραψε τα µυθιστορήµατα Under the Eagle, Centurion, Gladiator, Britannia, Young Bloods, The Generals, Fire and Sword, Τhe Fields of Death και Sword & Scimitar. Επίσης, έχει γράψει µια εφηβική σειρά µυθιστορηµάτων µε θέµα τη Ρώµη και µαζί µε τον αδελφό του, Άλεξ, συµβάλλουν ενεργά στη δηµιουργία τηλεοπτικών και κινηµατογραφικών παραγωγών. Τέλος είναι συν-συγγραφέας µε τον T. J. Andrews δύο best seller µυθιστορηµάτων µε τίτλο Arena και Invader. Ζει στο Νόργουιτς.