Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο –παρακολουθείτε όλα τα είδη– ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθoπλασίες: Από τις στάχτες της Καντάνου * Τα σπασμένα κομμάτια μιας αγάπης * Ιόντα θανάτου * Ο βυθός αλλιώς * Ο εραστής του Ντεβ Μάρτιν * Μ' ένα ζευγάρι σαγιονάρες * Το ταξίδι μιας στιγμής ** Διηγήματα: Backpack: Ιστορίες χίμαιρες * Πέτα μακριά, Πέπε ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Το ξενοδοχείο της αυτοπραγμάτωσης * λοιπόν, * Ναι, αρνούμαι * Η άλλη πλευρά *** Παιδικά: Από τη σοφίτα στα άστρα *** Μουσικό άλμπουμ: The 12 Kalikatzari of Christmas *** Εγκυκλοπαίδεια: Rock Around... Troubadours

Κατερίνα Βασιλάκου

Η Κατερίνα Βασιλάκου γεννήθηκε στην Αιδηψό και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, από όπου αποφοίτησε το 1963. Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές της και έως το 1965 εργάστηκε για λογαριασμό του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος.

Όταν επέστρεψε στην Αθήνα συνεργάστηκε με πολλούς θιάσους, συγκρότησε και η ίδια αρκετούς ενώ την περίοδο 1972-1985 ήταν συνθιασάρχις με τον σύζυγό της, επίσης ηθοποιό Θανάση Μυλωνά. Όταν ο σύζυγός της αρρώστησε, η Κατερίνα Βασιλάκου εγκατέλειψε το θέατρο για να αφοσιωθεί στον αγώνα του συντρόφου της, που απεβίωσε το 1989.
Το 1990 δημιούργησε το καλοκαιρινό θέατρο «Ούλωφ Πάλμε» στον Δήμο Ζωγράφου, το 1990 το θέατρο «Πανελλήνιο» στη λεωφόρο Συγγρού και το 1998 το θέατρο «Κατερίνα Βασιλάκου» στον Κεραμεικό, που υπάρχει ακόμη και δραστηριοποιείται υπό τη διεύθυνση της Μαριάννας Τόλη. Το θέατρο αυτό δεν πρόλαβε να το ζήσει, γιατί πέθανε το 2001. Στη φωτογραφία, σκηνή από την παράσταση «Μικροαστοί» του Μαξίμ Γκόρκι (θέατρο Αλάμπρα, 1978-1979).
Στον κινηματογράφο έπαιξε σε 24 μελοδραματικές ταινίες από το 1960 έως το 1971, με πρώτη «Της μιας δραχμής τα γιασεμιά», από όπου και η φωτογραφία. Υπήρξε κινηματογραφικό ζευγάρι με τον Νίκο Ξανθόπουλο στις ταινίες «Η οδύσσεια ενός ξεριζωμένου» και «Η σφραγίδα του Θεού» (και οι δύο το 1969).
Στην τηλεόραση, έπαιξε σε σβησμένες σήμερα σειρές της δεκαετίας του 1970, όπως «Τ’ αγρίμια» (ΥΕΝΕΔ, 1973-1974), «Μενεξεδένια πολιτεία» (ΕΙΡΤ, 1975) και «Ο φάρος» (ΥΕΝΕΔ, 1975-1976, απ’ όπου και η φωτογραφία) αλλά και στην καθημερινή σειρά του ΑΝΤ1 «Οικογένεια» (1990). Στο «Θέατρο της Δευτέρας» έχει εμφανιστεί σε τουλάχιστον 12 παραστάσεις.
Από τη μέχρι στιγμής έρευνά μου έχω εντοπίσει μόνο 6 εξώφυλλα που απεικονίζουν τη γλυκιά ηθοποιό, με πρώτο της Βεντέτας (1/2/1968) και τελευταίο της «Ραδιοτηλεόρασης» (3/12/1982) για την παράσταση στο Θέατρο της Δευτέρας «Οι μικροαστοί». Επέλεξα όμως το εξώφυλλο της Ραδιοτηλεόρασης της 20/4/1975 λόγω του ότι απεικονίζει το καστ της σειράς «Μενεξεδένια πολιτεία».
Κλικ για περισσότερα του Πάνου
ΠΗΓΕΣ:
Οι φωτογραφίες και η τεκμηρίωση του ζεύγους Βασιλάκου-Μυλωνά και της παράστασης «Μικροαστοί» βρέθηκαν εδώ.
Το screenshot της ταινίας και το εξώφυλλο είναι από το προσωπικό μου αρχείο.