Η Ελένη Χατζηαργύρη γεννήθηκε στη Χαλκίδα το 1923, με καταγωγή από Κωνσταντινούπολη, και πέθανε στην Αθήνα το 2004. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν, ο οποίος και της σύστησε τον μετέπειτα σύζυγό της, Κώστα Χατζηαργύρη, με τον οποίο έμειναν παντρεμένοι από το 1942 έως το 1946.
Στο θέατρο πρωτοεμφανίστηκε το 1942 ως φοιτήτρια ακόμη της Δραματικής Σχολής, στην παράσταση «Ρόσμερσχόλμ» του Ερρίκου Ίψεν. Το 1950 προσελήφθη στο Εθνικό Θέατρο, όπου διακρίθηκε ως κορυφαία δραματική ηθοποιός συμμετέχοντας μεταξύ άλλων και σε αρχαίες τραγωδίες. Κατά την πορεία της μεγάλης θεατρικής σταδιοδρομίας που ακολούθησε διέπρεψε και στο ελεύθερο θέατρο, συμμετέχοντας στους θιάσους του Μίμη Φωτόπουλου, του Νίκου Χατζίσκου, του Κώστα Μουσούρη και άλλων. Η ανωτέρω φωτογραφία είναι από το πρόγραμμα της παράστασης «Το κράτος του ζόφου» (Εθνικό Θέατρο, 1962), όπου και η πρώτη της απεικόνιση σε πρόγραμμα του εθνικού αυτού φορέα.
Η πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση έγινε το 1946 με την ταινία «Καταδρομή στο Αιγαίον» (εμφανίζεται ως Λέλα Χατζαργύρη) ενώ ξεχώρισε στην ταινία «Η Αγνή του λιμανιού» (1952), από όπου η φωτογραφία στην αρχή του άρθρου. Στα πρώτα της κινηματογραφικά βήματα χαρακτηρίστηκε ως τραγική μάνα, συμμετέχοντας σε ταινίες μελό, ψάχνοντας ή δίνοντας το παιδί της ή ζώντας τραγικές στιγμές κλπ.
Στην τηλεόραση εμφανίστηκε ελάχιστα, ξεκινώντας από μια παιδική σειρά με τίτλο «Ελληνικοί μύθοι» (ΕΙΡΤ, 1975, δεν υπάρχει στο αρχείο της ΕΡΤ), συνεχίζοντας στη δεκαετία του 1980 με ενδιαφέρουσες προτάσεις όπως «Ποιος σκότωσε τον Άβελ» (ΕΤ2, 1988-1989, 13 επ.) ενώ κύκνειο άσμα της ήταν η εμφάνισή της στη σειρά «Περί ανέμων και υδάτων» (MEGA, 2000-2001, 30 επ. και σε 5 μόλις επεισόδια την περίοδο 2001-2002) στον ρόλο της κοντέσας Μυρσίνης. Στο Θέατρο της Δευτέρας έπαιξε στη «Δόνα Ροζίτα» του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα (ΕΡΤ1, 1985) ενώ προβλήθηκαν και παραστάσεις αρχαίας τραγωδίας στις οποίες συμμετείχε.
Η βαθιά και σοβαρή φωνή της αποτυπώθηκε και σε δίσκους, όπου απήγγειλε και τραγουδούσε («Ελένη», του Γιώργου Κουροπού, LYRA, 1965 και «Αμμόχωστος, λεμονανθούσα κυρά», Κλαίρης Αγγελίδου, τραγουδά η Αλέξια, 1997).
Η μορφή της αποτυπώθηκε μόνο σε τρία εξώφυλλα, όπως προκύπτει από τη μέχρι τώρα έρευνά μου, δύο φορές στο Ραδιοπρόγραμμα το 1954 και μία φορά στο υπέροχο Ρομάντσο (9/5/1961).
Πηγές:
Η φωτογραφία από το θεατρικό πρόγραμμα είναι από το ψηφιοποιημένο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου
Η φωτογραφία από τη σειρά «Περί ανέμων και υδάτων» βρέθηκε στο blog Cinefil
Τα screenshots των ταινιών και το εξώφυλλο είναι από το προσωπικό μου αρχείο.
Το εξώφυλλο του δίσκου βρέθηκε στο www.sillogi.net/greekmusic.