Η ιστορία μας ξεκινά με ένα σοκ: Τον αλληγορικό εφιάλτη του Σωκράτη Μάξιμου πως βρίσκεται σε μια παραλία στην οποία αρχίζει να βρέχει κοφτερά μαχαίρια. Άραγε πόσο ευάλωτοι θα νιώθατε εσείς αν ήσασταν στην θέση του και τι θα κάνατε για να προστατευτείτε;
Ότι και αν σκεφτείτε όμως, αναλογιστείτε ότι κάποιοι εχθροί που αποσκοπούν να σας πληγώσουν είναι απρόβλεπτοι. Ακόμη και αόρατοι κάποιες φορές, μοιάζοντας με ίσκιους…
Μετά τις πρώτες εικόνες, μαθαίνουμε κάποια πρώτα στοιχεία και για τον άνθρωπο Σωκράτη. Πρόκειται για ένα άτομο που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη, κάτω από τη στέγη δύο καταπιεστικών γονιών που ένιωσαν περήφανοι γι’ αυτόν μονάχα όταν τον ώθησαν να σπουδάσει στη Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής. Όπως παραδέχεται και ο ήρωας μας: Πάντως ενώ σε μένα αφυπνιζόταν το γουρούνι που ο καθένας μας κρύβει μέσα του, εκείνοι είχαν όντως γλυκάνει, για πρώτη φορά ίσως από τη γέννησή μου. Δύο χρόνια αργότερα σκοτώθηκαν σε τροχαίο…[1]
Διατηρώντας όμως μια προσωπικότητα δυναμική και αυθόρμητη, δεν άργησε η στιγμή που παραιτήθηκε από το βαθμό του υπαστυνόμου -μια δουλειά που μισούσε- για μια μετάθεση στα γραφεία του Σώματος Δημοσίων Ερευνητών. Τώρα πια είναι 46 χρονών κι έχει πάψει εδώ και καιρό να οραματίζεται το μέλλον του. Αφορμή στάθηκε η εγκατάλειψη από την γυναίκα του, την Σούλα, όταν εκείνη αποφάσισε να τον παρατήσει και να συνεχίσει την ζωή της με το αφεντικό της.
Έτσι, η ρουτίνα της καθημερινότητας του συνοψίζεται στο να υπηρετεί την υπηρεσία του, παρακολουθώντας τηλεφωνικές γραμμές, φωτογραφίζοντας ενόχους κι αποκαλύπτοντας σκάνδαλα.
Η αλληλουχία των γεγονότων μας εμφανίζει στο προσκήνιο την τρομοκρατημένη Νάσια Καλαφάτη, η οποία έχει πέσει θύμα ενός παράξενου άνδρα φαρσέρ που μέσω μιας ηχογραφημένης φωνής της επαναλάμβανε τρία συγκεκριμένα νούμερα.
18,19,25
Άραγε ποιος ήταν ο σκοπός του ξένου και γιατί την τάραζε τόσο έντονα το γεγονός;
Το μόνο υπαρκτό στοιχείο που είχαν οι αρχές στα χέρια τους ήταν πως η ίδια παραδεχόταν ότι αφορούσε κάτι που είχε συμβεί στο παρελθόν της, αδυνατώντας ωστόσο να θυμηθεί κάτι συγκεκριμένο. Θαρρείς και οι μνήμες της μετατράπηκαν ξαφνικά θολές και δυσνόητες.
Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες να σταματήσει αυτή η ψυχοφθόρα κατάσταση, δεν μπορούσε κανείς από τους αρμόδιους φορείς να εντοπίσει την πηγή των τηλεφωνημάτων.
Άλλαξε αριθμό, πλήρωσε ιδιωτικούς ντεντέκτιβ, έβαλε να παρακολουθούν και να καταγράφουν τη γραμμή της, χωρίς κανένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Ο Ξένος την έβρισκε οτιδήποτε κι αν έκανε για να προστατευτεί, διαλύοντας σιγά σιγά την ζωή της. Σύντομα μάλιστα έπαθε νευρικό κλονισμό και κατέφυγε στα ψυχοφάρμακα. Επόμενο ήταν λοιπόν ως φοιτήτρια ν’ αναγκαστεί εκ των πραγμάτων και να παραιτηθεί από τις σπουδές της.
Μια ενδοσκόπηση της προσωπικότητας της Νάσιας από τον Σωκράτη μας πληροφορεί ότι πρόκειται για ένα άτομο …που είχε έμφυτη την αρετή της αξιοπρέπειας και ότι δυσφορούσε που αναγκαζόταν να ζητήσει βοήθεια από το Σώμα. Σίγουρα δεν επρόκειτο για την αλλοπαρμένη πιτσιρίκα που φαντασιωνόταν ανυπόστατες απειλές(…)[2] Στα μάτια της έλαμπε ένας δυναμισμός που καθρέφτιζε την απόγνωσή της.[3]
Η αρχική του εντύπωση ήταν πως η κοπέλα είχε κάποιο ψυχολογικό πρόβλημα που κανείς στο περιβάλλον της δεν το είχε εντοπίσει.[4]
Μες από την συζήτησή τους όμως ήρθε στην επιφάνεια ένα ακόμη εντυπωσιακό στοιχείο για το παρελθόν της που είχε να κάνει με ένα πολύ παράξενο ατύχημά της σε χιονοδρομικό κέντρο. Μάλιστα, εξαιτίας αυτού, θεωρήθηκε για έναν ολόκληρο χρόνο αγνοούμενη μα και νεκρή. Όταν την βρήκε ωστόσο μια ομάδα ορειβατών αρκετά μακριά από το σημείο που έγινε το δυσάρεστο συμβάν, ήταν σε λιπόθυμη κατάσταση μα σώα. Σύντομα διαπίστωσαν όμως πως η ίδια δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι πέρασε ένας χρόνος από την εξαφάνισή της. Παρ’ όλ’ αυτά το ότι ήταν ζωντανή αποτελούσε από μόνο του ένα θαύμα…
Με τις παραινέσεις του ψυχολόγου της Νάσιας -του Στέλιου Αναγνωστάκη- του εξηγεί πως αν θέλει να βρει το λόγο που η πελάτισσά του νιώθει τόσο μεγάλο τρόμο από το περιεχόμενο των τηλεφωνημάτων που δέχεται, θα του συνιστούσε να τα συνδέσει με το χαμένο έτος που έλειπε και θεωρούνταν νεκρή. Αυτό προϋπόθετε βέβαια πως θα έπρεπε να τη συνοδέψει στα τέσσερα χωριά που περιέκλειαν την τοποθεσία που εκείνη χάθηκε για ένα χρόνο:
Την Μαυρόπετρα, το Αγγελοχώρι, τον Κοτρινό και την Μεγάπετρα.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του, ίσως με την πολυήμερη διαμονή της σ’ εκείνα τα μέρη μπορεί και να ερχόταν στην επιφάνεια οι τρομακτικές μνήμες που να εξηγούσαν τόσο το παρελθόν όσο και το παρόν της.
Ο Σωκράτη ξεκινά αρχικά μόνος του τις έρευνες, έχοντας βέβαια και την σύμφωνη γνώμη του διευθυντή του. Ενός διευθυντή, που του μεταφέρει με ενθουσιασμό την πληροφορία πως σ’ εκείνους τους τέσσερις τόπους έχουν χαθεί τουλάχιστον 8 κάτοικοι την τελευταία πενταετία. Άρα η Νάσια πιθανόν και να ήταν η μόνη που πήγε και γύρισε σε κάποια άγνωστη περιοχή, κουβαλώντας μέσα της απαντήσεις που θα έστεκαν χρήσιμες και για την μοίρα των άλλων αγνοουμένων.
Το επόμενο βήμα του Σωκράτη κατευθυνόμενος εκεί ήταν να συλλέξει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες, δείχνοντας σε όλους τους κατοίκους την φωτογραφία της Νάσιας.
Σε αυτή την πορεία συναντά φήμες για το θεριό του Μαυρόδασους που συνορεύει και με τα τέσσερα χωριά. Κι είναι το μόνο του στοιχείο που έχει στη διάθεσή του, ως την ώρα που θα ‘ρθεί αντιμέτωπος στο χωριό Κοτρινό, με τη συγκλονιστική μαρτυρία μίας γυναίκας που υποστηρίζει ότι ήταν η μόνη που είχε δει εκείνη την περίοδο την αγνοούμενη Νάσια. Πρόκειται για την τριαντάχρονη Σταυρούλα που έχει γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης και περιθωριοποίησης συγχρόνως από τον κοινωνικό της περίγυρο, λόγο του αυθόρμητου και δοτικού χαρακτήρα της.
Η συνέχεια της ιστορίας μας γεμίζει με αλλεπάλληλα ερωτηματικά σχετικά με την μοίρα των ηρώων, την επιμονή τους ν’ ανακαλύψουν την αλήθεια, και τις παρενέργειες ενός τόσο σημαντικού μυστικού που θα πρέπει να αντιμετωπίσουν εισερχόμενοι σε ανεξερεύνητα νερά ενός διαφορετικού κόσμου.
Σας προειδοποιώ ότι όλες οι απαντήσεις κρύβουν μέσα τους στοιχεία από ανομολόγητες αλήθειες και απόκοσμο τρόμο, προκαλώντας σας να χρησιμοποιήσετε ουκ ολίγες φορές τα λόγια του Σωκράτη:
Για λίγο, πίστεψα πως ότι ο εφιάλτης είχε τελειώσει…[5]
Και σας υπόσχομαι πως θα το πείτε αρκετές φορές αυτό ως να φτάσετε στο τέλος…
Από το οπισθόφυλλο:
Επί έναν ολόκληρο χρόνο, η Νάσια Καλαφάτη θεωρούνταν νεκρή. Όταν τελικά βρέθηκε λιπόθυμη από μια ομάδα ορειβατών, τα όσα είχε ζήσει κατά το διάστημα αυτό, είχαν διαγραφεί εντελώς από την μνήμη της. Ένα παράξενο τηλεφώνημα που δέχεται κάθε βράδυ, της προκαλεί έναν ανεξήγητο πανικό και την ωθεί στα όρια της τρέλας.
18,19,25.
Τι μπορεί να σημαίνουν αυτά τα νούμερα;
Ο Σωκράτης Μάξιμος, αναλαμβάνει να μεταβεί στην περιοχή του συμβάντος προκειμένου να λύσει το αίνιγμα... Όμως κάθε βήμα που κάνει προς την επίλυσή του, προκαλεί ακόμη περισσότερα ερωτήματα.
Τι ρόλο μπορεί να παίζει ένα διεστραμμένο ζεύγος που διέμενε κάποτε σε ένα πολυτελές οίκημα, λίγο πιο έξω από το χωριό Κοτρινός;
Ένας μεταφυσικός τρόμος ξυπνάει στην ευρύτερη περιοχή και αναμένεται να στοιχειώσει για πάντα τη ψυχή του Σωκράτη, όπως η παράδοξη βροχή των μαχαιριών που βλέπει να πέφτουν πάνω του, κάθε φορά που κοιμάται.
Εσείς θα αντέξετε να βιώσετε έναν τέτοιο εφιάλτη;
Κερδίστε το!
Ο Βασίλειος Γιαννάκης προσφέρει ένα υπογεγραμμένο αντίτυπο του βιβλίου του σε έναν τυχερό αναγνώστη. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση αλλά και για να στείλετε το μήνυμά σας στον ίδιο κλικάρετε το παρακάτω k και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα ακόλουθα:
Διαβάστε τους όρους και άλλες πληροφορίες για τις κληρώσεις, τα δώρα και τους τυχερούς εδώ. Η κλήρωση θα γίνει στις 31 Μαΐου 2016 και το βιβλίο θα παραδοθεί/αποσταλεί στον τυχερό από τον Βασίλειο Γιαννάκη.
k
Καλή τύχη!
Ο Βασίλειος Γιαννάκης γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας, μεγάλωσε στη Νάουσα Ημαθίας και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος. Έχει εργαστεί σε εταιρίες χαρτογραφήσεων και περιβαλλοντικών εφαρμογών. Έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης στη συγγραφή χλωριδικών οδηγών και εργασιών, καθώς επίσης και φωτογράφος σε στούντιο. Όντας μανιώδης συλλέκτης και αναγνώστης της λογοτεχνίας τρόμου, παρακολουθεί ανελλιπώς οτιδήποτε σχετίζεται με τη συγκεκριμένη κατηγορία (από ταινίες, μέχρι video games) και στον ελεύθερό του χρόνο επιδίδεται στη συγγραφή ιστοριών εντός των οποίων διοχετεύει την έμπνευσή που αντλεί από σκοτεινές ατμόσφαιρες και αστικούς μύθους. Η νουβελέτα του με τίτλο "Ο εσώτερος θεός", τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο Larry Niven στην κατηγορία τρόμου τον Απρίλιο του 2014 και αποτέλεσε γι’ αυτόν την αφορμή που είχε ανάγκη προκειμένου να επιδιώξει την έκδοση κάποιων από τις ιστορίες του.
Δείτε και αυτό:
Ο Βασίλειος Γιαννάκης και Η νύχτα που έβρεξε μαχαίρια
Ο Βασίλειος Γιαννάκης προσφέρει ένα υπογεγραμμένο αντίτυπο του βιβλίου του σε έναν τυχερό αναγνώστη. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση αλλά και για να στείλετε το μήνυμά σας στον ίδιο κλικάρετε το παρακάτω k και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα ακόλουθα:
Διαβάστε τους όρους και άλλες πληροφορίες για τις κληρώσεις, τα δώρα και τους τυχερούς εδώ. Η κλήρωση θα γίνει στις 31 Μαΐου 2016 και το βιβλίο θα παραδοθεί/αποσταλεί στον τυχερό από τον Βασίλειο Γιαννάκη.
k
Καλή τύχη!
Ο Βασίλειος Γιαννάκης γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας, μεγάλωσε στη Νάουσα Ημαθίας και ζει στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος. Έχει εργαστεί σε εταιρίες χαρτογραφήσεων και περιβαλλοντικών εφαρμογών. Έχει διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης στη συγγραφή χλωριδικών οδηγών και εργασιών, καθώς επίσης και φωτογράφος σε στούντιο. Όντας μανιώδης συλλέκτης και αναγνώστης της λογοτεχνίας τρόμου, παρακολουθεί ανελλιπώς οτιδήποτε σχετίζεται με τη συγκεκριμένη κατηγορία (από ταινίες, μέχρι video games) και στον ελεύθερό του χρόνο επιδίδεται στη συγγραφή ιστοριών εντός των οποίων διοχετεύει την έμπνευσή που αντλεί από σκοτεινές ατμόσφαιρες και αστικούς μύθους. Η νουβελέτα του με τίτλο "Ο εσώτερος θεός", τιμήθηκε με το πρώτο βραβείο Larry Niven στην κατηγορία τρόμου τον Απρίλιο του 2014 και αποτέλεσε γι’ αυτόν την αφορμή που είχε ανάγκη προκειμένου να επιδιώξει την έκδοση κάποιων από τις ιστορίες του.
Δείτε και αυτό:
Ο Βασίλειος Γιαννάκης και Η νύχτα που έβρεξε μαχαίρια
[1] Σελ 12 «Η νύχτα που έβρεξε μαχαίρια» Βασίλειος Γιαννάκης, Εκδ. ΟΣΤΡΙΑ, 2015
[2] Σελ 19-20 «Η νύχτα που έβρεξε μαχαίρια» Βασίλειος Γιαννάκης, Εκδ. ΟΣΤΡΙΑ, 2015
[3] Σελ 21 «Η νύχτα που έβρεξε μαχαίρια» Βασίλειος Γιαννάκης, Εκδ. ΟΣΤΡΙΑ, 2015
[4] Σελ 21 «Η νύχτα που έβρεξε μαχαίρια» Βασίλειος Γιαννάκης, Εκδ. ΟΣΤΡΙΑ, 2015
[5] Σελ161 «Η νύχτα που έβρεξε μαχαίρια» Βασίλειος Γιαννάκης, Εκδ. ΟΣΤΡΙΑ, 2015