Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης * Οι τρεις πίνακες * Η φυγή των τεσσάρων * Από τις στάχτες της Καντάνου * Σαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ * 4ος όροφος ** Αληθινή ιστορία: Το ανυπεράσπιστο αγόρι ** Διηγήματα: Αγόρια και κορίτσια * Pelota * Backpack: Ιστορίες χίμαιρες ** Διάφορα άλλα: Έξι τίτλοι από τις εκδόσεις Ελκυστής * Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Για παιδιά: Η περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη * Ρόνι ο Σαλιγκαρόνης

Βούλα Ζουμπουλάκη

Η Βούλα Ζουμπουλάκη (1924-2015) υπήρξε μία από τις Κυρίες του ελληνικού θεάτρου. Σημαντική μορφή της ελληνικής δραματουργίας, με εξαιρετικούς ρόλους στο ενεργητικό της και χαρακτηριστικά που την προσομοιάζουν με την Γκρέτα Γκάρμπο. Όσο έντονη υπήρξε θεατρικά και υποκριτικά, τόσο διακριτικά και ήρεμα έζησε προσωπικές στιγμές δίπλα στον εξίσου σημαντικό ηθοποιό και σκηνοθέτη Δημήτρη Μυράτ.
Γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου και έδωσε εξετάσεις για τη Νομική Αθηνών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της γράφτηκε στο Ελληνικό Ωδείο ενώ έγινε δεκτή και στο Εθνικό Θέατρο. Την περίοδο 1949-1950 παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, όπου γνώρισε και τον μέλλοντα σύζυγό της, διακεκριμένο πρωταγωνιστή Δημήτρη Μυράτ, με τον οποίο παντρεύτηκαν το 1951.
Η Βούλα Ζουμπουλάκη εμφανίστηκε αρχικά στην Εθνική Λυρική Σκηνή το 1950, σύντομα όμως στράφηκε στην πρόζα. Από το 1952 ξεκίνησε μια πολύ σημαντική σταδιοδρομία στο θέατρο Κοτοπούλη, η οποία κορυφώθηκε το 1959 που δημιούργησε ο Δημήτρης Μυράτ τον δικό του θίασο με εκείνη ως πρωταγωνίστρια. Από το 1968 ο Θίασος Δημήτρη Μυράτ-Βούλας Ζουμπουλάκη ανέβαζε πολλές επιτυχημένες παραστάσεις και η αγαπημένη ηθοποιός δοκιμάστηκε σε διαφορετικά είδη ρεπερτορίου. Το 1991 ο θάνατος του Δημήτρη Μυράτ τη συνέτριψε ψυχολογικά, συμμετείχε σε ελάχιστες παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου και το 1996 αποσύρθηκε οριστικά από την αγαπημένη της τέχνη.
Η μεγάλη κυρία του ελληνικού θεάτρου έπαιξε σε 10 μόλις ελληνικές ταινίες, με πρώτη τη «Στέλλα» (1955) και τελευταία την ταινία «Οι Αθηναίοι» (1990). Για την ερμηνεία τις στις ταινίες «Σύντομο διάλειμμα» (1966) και «Οι Αθηναίοι» (1991) τιμήθηκε με τα βραβεία Α΄ γυναικείου ρόλου στο φεστιβάλ κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και Β΄ κρατικό βραβείο γυναικείου ρόλου αντίστοιχα.
Στην τηλεόραση εμφανίστηκε σε μόνο τρεις σειρές από το 1976 έως το 1983, με εντυπωσιακότερο ρόλο αυτόν της αγέρωχης Θεοδώρας στη σειρά «Πορφύρα και αίμα» (ΥΕΝΕΔ, 1977-1978, 54 επ.). Κατ’ εξαίρεσιν, εμφανίστηκε στην επετειακή τηλεταινία της σειράς του ΑΝΤ1 «Οι μεν και οι δεν» με τίτλο «70 χρόνια μεν αλλά δεν» (προβλήθηκε τα Χριστούγεννα του 1994).
Στη μέχρι στιγμής έρευνά μου έχω εντοπίσει μόνο 13 εξώφυλλα, με πρώτο στο περιοδικό Η γυναίκα και το σπίτι (τ. 257, 25/11/1959), από τα οποία στα 3 απεικονίζεται μαζί με τον Δημήτρη Μυράτ.
Η Βούλα Ζουμπουλάκη συμμετείχε επίσης σε ραδιοφωνικές παραγωγές και σε δίσκους. Αποσύρθηκε από τα πράγματα και τις δημόσιες εμφανίσεις ως τον θάνατό της πριν λίγους μήνες. Ένας βράχος υποκριτικής που έζησε σα ρυάκι...
Κλικ για περισσότερα του Πάνου
Πηγές και Σημειώσεις:
Βιογραφικά στοιχεία αντλήθηκαν από τη σελίδα της ηθοποιού στο facebook και από τη retro db.
Οι εικόνες 2, 3 προέρχονται από την ανωτέρω σελίδα της ηθοποιού στο facebook.
Η εικόνα 4 προέρχεται από το ψηφιοποιημένο αρχείο του Εθνικού Θεάτρου.
Η εικόνα 5 προέρχεται από το πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τη Βούλα Ζουμπουλάκη που έγραψε ο ανιψιός της Γιάννης και βρίσκεται εδώ (επισκέψιμο στις 2/2/2016).
Οι υπόλοιπες εικόνες είναι από το προσωπικό μου αρχείο.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Pelota, Σταμάτη Γιακουμή4ος όροφος, Μάριου ΛιβάνιουΗ φυγή των τεσσάρων, Χάρη ΜπαλόγλουΑγόρια και κορίτσια, Δημήτρη ΣιάτηΣαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ, Αντώνη ΠαπαδόπουλουBackpack: Ιστορίες χίμαιρεςΑπό τις στάχτες της Καντάνου, Χριστίνας Σουλελέ
Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΟι τρεις πίνακες, Βαΐας ΠαπουτσήΈξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΤο ανυπεράσπιστο αγόρι, Αλέξανδρου ΠιστοφίδηΡόνι ο Σαλιγκαρόνης, Χριστίνας ΔιονυσοπούλουΗ περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη, Ευαγγελίας Τσαπατώρα