Ο Βασίλειος Γιαννάκης και Η νύχτα που έβρεξε μαχαίρια

Πως σας ήρθε η ιδέα;
Β.Γ.: Είχα δει έναν εφιάλτη όταν ήμουν μικρός που περιλάμβανε την πιο δυνατή σκηνή του βιβλίου αυτού. Όσο ωρίμαζα, προσπαθούσα να δημιουργήσω μία ολόκληρη ιστορία, μόνο και μόνο για να περιληφθεί εντός της η συγκεκριμένη σκηνή.

Που γράψατε το βιβλίο σας;
Β.Γ.: Στο σπίτι μου, αλλά είχα ξεκινήσει να την αφηγούμαι προφορικά στους φίλους που είχα αποκτήσει στις διακοπές, όταν ήμουν μικρός. Συγκεντρωνόμασταν γύρω από τη φωτιά και μου ζητούσαν να τους λέω τρομακτικές ιστορίες. Μία από αυτές, ήταν «η νύχτα που έβρεξε μαχαίρια».

Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Β.Γ.: Μόλις δύο μήνες. Τα είχα όλα έτοιμα μέσα στο μυαλό μου από τις τόσες φορές που την είχα αφηγηθεί προφορικά. Βέβαια εφόσον πρόκειται για μυθιστόρημα, χρειάστηκε να γίνω πιο αναλυτικός στην αφήγησή της.

Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Β.Γ.: Μια εφιαλτική ιστορία μεταφυσικού τρόμου που περιλαμβάνει ένα δυνατό έρωτα και πολύ μυστήριο.

Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Β.Γ.: Κάποιος ντετέκτιβ αναλαμβάνει να λύσει έναν γρίφο που απασχολεί το μυαλό μιας πελάτισσας του και κοντεύει να την τρελάνει. Όταν η πελάτισσα αυτή ήταν νεότερη, της είχε συμβεί ένα ατύχημα και την έκανε να χάσει την μνήμη της για έναν ολόκληρο χρόνο. Κάθε βράδυ δέχεται ένα τηλεφώνημα με μία μαγνητοφωνημένη φωνή που επαναλαμβάνει τρία νούμερα, το οποίο την αναστατώνει και την κάνει να θεωρεί ότι σχετίζεται άμεσα με την απώλεια της μνήμης της. Ο ντετέκτιβ επισκέπτεται την περιοχή του συμβάντος και έρχεται αντιμέτωπος με κάποια στοιχεία που αφορούν μια σκοτεινή σέχτα αλχημιστών και τις μυστηριώδεις εξαφανίσεις άλλων οχτώ ατόμων από τα γύρω χωριά. Φαίνεται ότι η πελάτισσά του ήταν η μοναδική απ’ όσους εξαφανίστηκαν που «πήγε» κάπου και «γύρισε». Το μέρος που πήγε και το τι είδε, θα το ανακαλύψετε διαβάζοντας την ιστορία.

Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Β.Γ.: Δεδομένου ότι είμαι φαν του παλιομοδίτικου τρόμου σαν αναγνώστης, χάρηκα που μου δόθηκε η ευκαιρία να γράψω κάτι εξίσου ατμοσφαιρικό. Την ατμόσφαιρα λοιπόν.

Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Β.Γ.: Ο πρωταγωνιστής ασφαλώς, ο Σωκράτης Μάξιμος, που μπορεί η ζωή να μην φάνηκε γενναιόδωρη μαζί του, αλλά δεν το βάζει κάτω με τίποτα. Ωστόσο ακούω από πολλούς, ότι ο πιο εντυπωσιακός χαρακτήρας του βιβλίου, είναι αυτός της Σταυρούλας.

Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Β.Γ.: Αν τον κάνει να χάσει τον ύπνο του το βράδυ, τότε πέτυχε τον στόχο του. Από την άλλη όμως, έχει και μια νυχτερινή ατμόσφαιρα που ενέχει ρομαντικά στοιχεία. Δεν νομίζω ότι πρόκειται για στεγνό τρόμο δηλαδή.

Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Β.Γ.: Θα μπορούσα να πω πολλά στο παρελθόν, αλλά με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα, νομίζω ότι αγωνιώ περισσότερο για το τι θα μας ξημερώσει την επόμενη μέρα.

Φοβάστε...
Β.Γ.: Φοβάμαι να γίνω ένα με την απρόσωπη μάζα και προσπαθώ όσο μπορώ να το αποφεύγω.

Αγαπάτε...
Β.Γ.: Αγαπώ το γράψιμο, αγαπώ την οικογένειά μου και τους φίλους μου.

Ελπίζετε...
Β.Γ.: Ελπίζω σε ένα καλύτερο αύριο για την χώρα μας. Η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία.

Θέλετε...
Β.Γ.: Θέλω να εκδοθούν όλες οι ιστορίες που έχω στο συρτάρι μου. Η συγκεκριμένη, είναι μία από αυτές. Την είχα γράψει πριν από κάποια χρόνια, απλώς τώρα ήταν που ωρίμασε ο καιρός για να εκδοθεί.

Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Β.Γ.: Οι φαν του τρόμου, του σκοταδιού και των αντισυμβατικών ιστοριών αγάπης.

Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Β.Γ.: Γιατί ήταν μια ιστορία που όπως όλες όσες γράφω, είχα την ανάγκη να τη βγάλω από μέσα μου και να την προσφέρω σε όλους εσάς.

Γιατί δεν πρέπει;
Β.Γ.: Αν τρομάζετε εύκολα, καλύτερα να την αποφύγετε.

Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Β.Γ.: Στο βιβλιοπωλείο των εκδόσεων ΟΣΤΡΙΑ στην Αθήνα, στα Public, στον Ψαρά στη Θεσσαλονίκη και σε πολλά άλλα βιβλιοπωλεία υπάρχει ετοιμοπαράδοτο. Ακόμη όμως κι αν έχουν εξαντληθεί τα αντίτυπα, υπάρχει σχεδόν σε όλες τις βάσεις δεδομένων για παραγγελία μέσω ίντερνετ.

Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Β.Γ.: Εγώ μένω στη Θεσσαλονίκη. Μέσω facebook μπορείτε να με κάνετε add ως Vasilis Giannakis. Κριτικές που γράφω για ταινίες τρόμου, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα.

Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Β.Γ.: Το μαύρο. Νύχτα είναι άλλωστε.

Ποια μουσική;
Β.Γ.: Dark ambient.

Ποιο άρωμα;
Β.Γ.: Του ατμού από το ηλεκτρονικό τσιγάρο μου. Έχει γλυκιά γεύση.

Ποιο συναίσθημα;
Β.Γ.: Μια γλυκόπικρη μελαγχολία. Και φυσικά τρόμος!

Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Β.Γ.: Προφορική ιστορία. Όπως ξεκίνησε δηλαδή.

Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Β.Γ.: Φανατικός αναγνώστης. Αλλά και περιπλανώμενος ταξιδιώτης παράλληλα. Αυτά τα δυο δεν απέχουν πολύ.

Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς; 
Β.Γ.: Λατρεύω τους λεγόμενους «κλασικούς» συγγραφείς τρόμου, όπως είναι ο Lovecraft, ο Machen, ο Chambers, ο Bierce και προσπαθώ όσο μπορώ να φτάσω το μεγαλείο της ατμόσφαιρας που προκαλούν με τις ιστορίες τους ακόμη και σήμερα. Εννοείται βέβαια, ότι διαβάζω και όλους τους σύγχρονους συγγραφείς τρόμου όπως τον Stephen King, τον Jack Ketchum, τον Edward Lee, τον Richard Laymon, τον Brian Keene, τον James Herbert, τον Ramsey Campbell και άλλους πολλούς και προσπαθώ να εκμαιεύσω από αυτούς τις σύγχρονες αξίες με τις οποίες θα επιχειρήσω να μεταφέρω την ατμόσφαιρα των κλασικών στην σύγχρονη εποχή.

Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Β.Γ.: Όλοι αυτοί που προανέφερα με έχουν επηρεάσει. Αν ήταν να ξεχωρίσω κάποια βιβλία που αποτέλεσαν σταθμούς στην αναγνωστική μου πορεία και που επηρέασαν αποφασιστικά τη γραφή μου, αυτά θα ήταν «Ο μέγας θεός Παν» του Arthur Machen και «Τα όνειρα στο σπίτι της μάγισσας» του H. P. Lovecraft.

Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Β.Γ.: Πολλές φορές τους κατευθύνω εγώ και στεναχωριέμαι αφάνταστα στην περίπτωση που η ιστορία απαιτεί να σκοτωθούνε. Άλλες φορές κάνουν του κεφαλιού τους, γι’ αυτό και βγαίνουν ζωντανοί.

Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Β.Γ.: Και τα δυο. Η φαντασία είναι η πρώτη ύλη, ενώ η εμπειρία βελτιώνει την τεχνοτροπία.

Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Β.Γ.: Το να βρει το κοινό στο οποίο απευθύνεται.

Τι την αποτυχία;
Β.Γ.: Το να μην βρει το κοινό στο οποίο απευθύνεται.

Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Β.Γ.: Ναι, αλλά σε αντίθεση με άλλες, δεν βλάπτει την υγεία, αλλά ίσα-ίσα την βελτιώνει. Κυρίως την ψυχική.

Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Β.Γ.: Αγώνας διαρκείας.
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ
Αν είστε συγγραφέας και θέλετε να απαντήσετε στο ερωτηματολόγιο ακολουθείστε τον σύνδεσμο

Στο οπισθόφυλλο...
Επί έναν ολόκληρο χρόνο, η Νάσια Καλαφάτη θεωρούνταν νεκρή. Όταν τελικά βρέθηκε λιπόθυμη από μια ομάδα ορειβατών, τα όσα είχε ζήσει κατά το διάστημα αυτό, είχαν διαγραφεί εντελώς από την μνήμη της. Ένα παράξενο τηλεφώνημα που δέχεται κάθε βράδυ, της προκαλεί έναν ανεξήγητο πανικό και την ωθεί στα όρια της τρέλας.
18,19,25.
Τι μπορεί να σημαίνουν αυτά τα νούμερα;
Ο Σωκράτης Μάξιμος, αναλαμβάνει να μεταβεί στην περιοχή του συμβάντος προκειμένου να λύσει το αίνιγμα… Όμως κάθε βήμα που κάνει προς την επίλυσή του, προκαλεί ακόμη περισσότερα ερωτήματα.
Τι ρόλο μπορεί να παίζει ένα διεστραμμένο ζεύγος που διέμενε κάποτε σε ένα πολυτελές οίκημα, λίγο πιο έξω από το χωριό Κοτρινός;
Ένας μεταφυσικός τρόμος ξυπνάει στην ευρύτερη περιοχή και αναμένεται να στοιχειώσει για πάντα τη ψυχή του Σωκράτη, όπως η παράδοξη βροχή των μαχαιριών που βλέπει να πέφτουν πάνω του, κάθε φορά που κοιμάται.
Εσείς θα αντέξετε να βιώσετε έναν τέτοιο εφιάλτη;

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Όστρια