Το πορτραίτο - Ένα παραμύθι από την Ανατολή

Μια αληθινή ιστορία ή ένα παραμύθι για μεγάλους αυτή η παράσταση που βασίστηκε στο ομώνυμο έργο της Εύας Πετροπούλου Λιανού.
Λίγα λόγια για την υπόθεση...
Η ζωή του Ζαχίρ, τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια που ζει στην Ελλάδα, χαρακτηρίζεται από μοναξιά, απομόνωση και στέρηση. Αποφασίζει να τερματίσει τη μοναξιά του δημιουργώντας το πορτραίτο της ιδανικής γυναίκας από το οποίο θα αντλήσει τη συντροφιά που του λείπει και τη δύναμη για να συνεχίσει. Εξάλλου, στο μακρινό Ζαριστάν από όπου κατάγεται έλεγαν: Αν δεν έχεις λεφτά να πάρεις την γυναίκα που αγαπάς, ζωγράφισε ένα πορτραίτο και παντρέψου το.
Τι θα γίνει όμως όταν η φαντασία μπερδεύεται με την πραγματικότητα; Τι είναι πιο σκληρό για τον Ζαχίρ;

Συντελεστές παράστασης:
Διασκευή - Σκηνοθεσία: Ελένη Κορακάκη
Βοηθός σκηνοθέτη: Μάνος Μπιλγκίν
Κοστούμια - Σκηνογραφία: Μάγδα Καλέμη
Κινησιολογία: Βαγγέλης Παπαδάκης
Μουσική - τραγούδι: Francois Cordigiani
Video art-Light design - Αφίσα: Νίκος Τσίρος
Το πορτραίτο ζωγράφισε η εικαστικός Έφη Σίμου εμπνευσμένη από φώτο του Chris Shaghal

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Ελένη Μαυροπούλου και Μάριος Σουγιουτζόγλου


Η Ελένη Κορακάκη που διασκεύασε το έργο και σκηνοθέτησε την παράσταση μού είπε σχετικά:
Πως προέκυψε η συνεργασία;
Ε.Κ.: Η γνωριμία με την Κα Εύα Πετροπούλου Λιανού έγινε μέσω ενός αγαπημένου μας φίλου, του σκηνοθέτη Θοδωρή Βουρνά! Από εκεί κι έπειτα, τα πράγματα κύλισαν μόνα τους. Διάβασα το παραμύθι της Εύας, με συγκίνησε βαθιά κι έτσι ξεκίνησε μια όμορφη συνεργασία.

Τι πραγματεύεται το έργο;
Ε.Κ.: Το έργο μιλά για την ζωή ενός μετανάστη από την Ανατολή που βρίσκεται στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια, μόνο που καταπιάνεται κυρίως με τον συναισθηματικό του κόσμο, μέσα στο κοινωνικό πλαίσιο. Εστιάζει στην ανάγκη του για συντροφικότητα, αγάπη και ανθρώπινη επικοινωνία, που έτσι και αλλιώς είναι δύσκολη, πόσο μάλλον για ανθρώπους που αναγκάστηκαν για λόγους επιβίωσης να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους και να προσαρμοστούν σε μια άλλη πραγματικότητα.

Πως προσεγγίσατε το έργο, ποια η σκηνοθετική σας γραμμή/άποψη και τι να περιμένουμε να δούμε επί σκηνής;
Ε.Κ.: Παρόλο που το σενάριο βασίζεται πάνω στο παραμύθι της Κας Πετροπούλου-Λιανού, η ιστορία δεν δίνεται με τη μορφή ενός παραμυθιού. Ο ήρωας Ζαχίρ, που τον υποδύεται ο Μάριος Σουγιουτζόγλου, αντιμετωπίζεται και αντιμετωπίζει την πραγματικότητά του ρεαλιστικά με πινελιές σαρκασμού. Το στοιχειό του παραμυθιού το εισάγει η κοπέλα του πορτραίτου η Αγάπη, που την υποδύεται η Έλενα Μαυροπούλου, που λειτούργει σαν γέφυρα μεταξύ του φανταστικού και ρεαλιστικού στοιχείου.

Τελικά, σε ποιους απευθύνεται η παράσταση, στα παιδιά ή στους μεγάλους;
Ε.Κ.: Σίγουρα δεν είναι ένα παραμυθάκι για μικρά παιδιά. Η παράσταση απευθύνεται σε εφήβους και ενήλικες. Είναι λεπτή ισορροπία γιατί πραγματεύεται "ενήλικα" θέματα, με συνειδητοποιημένη αφέλεια.
Ο Μάριος Σουγιουτζόγλου μιλάει για το ρόλο του...
Ποιος είναι ο Ζαχίρ;
Μ.Σ.: Ο Ζαχίρ είναι ένας άνθρωπος που έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει την χώρα του και να επιβιώσει σε έναν κόσμο ξένο γι αυτόν, ακόμα και εχθρικό θα μπορούσε να πει κανείς. Τα συναισθήματα που βιώνει, η μοναχικότητα της ζωής του, η αίσθηση της περιθωριοποίησης, είναι κάτι που σίγουρα συμβαίνει σε μετανάστες πρώτης γενιάς στην Ελλάδα, αλλά και στον καθένα από εμάς, ακόμα κι όταν έχουμε την ψευδαίσθηση πως είμαστε μέρος ενός συνόλου.

Πόσο μοιάζετε ή διαφέρετε με τον ήρωά σας;
Μ.Σ.: Νομίζω πως το κύριο κοινό χαρακτηριστικό που μοιράζομαι με τον Ζαχίρ είναι μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα με μια δόση ρομαντισμού. Έχει αποδειχτεί πολλές φορές δίκοπο μαχαίρι αυτό αλλά εν τέλει νιώθω τυχερός. Με έχει οδηγήσει αρκετές φορές σε μικρές καθημερινές ματαιώσεις αλλά μου έχει δώσει και τη δύναμη να προσπαθώ και να ονειρεύομαι. Ίσως αυτό αντιπροσωπεύει και η δημιουργία του πορτραίτου. Μια διέξοδο. Ο Ζαχίρ δεν παραιτείται.


Που και πότε:
Πολυχώρος Άγκυρα,

Σόλωνος 124 και Εμ. Μπενάκη
Κρατήσεις: 2103837667 εσωτ. 1 και 6972694082

Κάθε Τετάρτη και Παρασκευή στις 19:00
Από 19 Φεβρουαρίου κάθε Δευτέρα και Τετάρτη στις 20:00 (μέχρι 9 Μαρτίου 2016)
Mέρος των εσόδων θα δοθούν στον «Άλλον Άνθρωπο - Κοινωνική Κουζίνα - Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος» και στο Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού.
Μέγας χορηγός επικοινωνίας: Kallitexnes.gr
Χορηγοί επικοινωνίας: Sigma Tivi οnline, Αlchemy Radio-www.alchemy webradio, Radioparis.gr, koukidaki, ΜελοΜέλισσα-Melifarm, Radio StarClassic-www.starclassic.gr, Endul radio.gr-asteroskoni