Τι σας ώθησε να γράψετε αυτό το βιβλίο;
Δ.Γ.: Τα ποιήματα της συλλογής "Υποτελείς και ανυπότακτοι" γράφτηκαν αυθόρμητα κατά διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, χωρίς να προϋπάρχει ο σκοπός της συγκρότησης βιβλίου προς έκδοση. Η έκδοση αποφασίσθηκε με την προτροπή φίλων και του εκδότη. Τα κίνητρα της συγγραφής ήταν η συνεχής ενασχόληση με την ελληνική λογοτεχνία και την ποίηση ειδικότερα, αλλά και το ενεργό ενδιαφέρον μου και οι θέσεις μου μου σε πολιτικοκοινωνικά και φιλοσοφικά θέματα.
Αν θα έπρεπε να το περιγράψετε με μία μόνο λέξη, ποια θα ήταν αυτή;
Δ.Γ.: Μανιφέστο.
Τι θα συμβουλεύατε εκείνον που επρόκειτο να το διαβάσει;
Δ.Γ.: Να έχει το νου του σε εγρήγορση και την καρδιά του ανοιχτή.
Αν το βιβλίο σας ήταν/γινόταν ένα κανονικό ταξίδι κάπου στον κόσμο, που θα πηγαίναμε και πόσες μέρες θα κρατούσε;
Δ.Γ.: Οπουδήποτε περισσεύει ο πόνος, η μοναξιά, η αδικία, ο έρωτας, για αόριστη διάρκεια.
Κλείστε τη μίνι συνέντευξη με μία φράση/παράγραφο από το βιβλίο.
Δ.Γ.: "Ήτανε δέντρα μοναχικά
Που σήκωσαν ανάστημα στον ουρανό
Γι΄αυτό τα βρήκε ο κεραυνός
Κι απανθρακώθηκαν"
Περισσότερες μικρές συνεντεύξεις μεγάλων βιβλιοταξιδιών εδώ
Λίγα λόγια για το θέμα της συλλογής:
Δ.Γ.: Τα ποιήματα επιλέχθηκαν για να συγκροτήσουν την συλλογή "Υποτελείς και Ανυπότακτοι" επειδή τα συνέδεε ο θεματικός κορμός της αντιπαράθεσης των δύο κόσμων που τόσο με απασχολούσε. Αυτών που αγωνίζονται για τα πιστεύω τους με κάθε τίμημα και αυτών που προσαρμόσθηκαν και αφομοιώθηκαν από το σύστημα. Η προσέγγιση έγινε με σεβασμό προς τους πρώτους και συμπάθεια για τους δεύτερους. Τα ερωτικά ποιήματα θεωρήσαμε με τον εκδότη ότι πλουτίζουν με λιτό λυρισμό τη συλλογή, χωρίς να αντιστρατεύονται το θέμα, αφού και στον έρωτα αντιπαλεύουν οι δύο κόσμοι των τολμηρών και δειλών, νικητών και νικημένων.
Διαβάζοντας τη συλλογή...
Ένα καλαίσθητο βιβλίο με πανέμορφα γραφικά στοιχεία και διάκοσμους με προσκαλεί να εισχωρήσω στις σελίδες του. Η ποίηση του Δημήτρη Γαλάνη, απαλλαγμένη από ρίμες, διαθέτει χαρακτήρα συγκεντρωμένης σοφίας ή κατασταλάγματος ζωής, όμως αρκετές φορές είναι περιγραφική, σαν μικρά διηγήματα. Συνομιλεί απευθείας με τον αναγνώστη του όταν χρησιμοποιεί δεύτερο πρόσωπο -παράλληλα τα νοήματα μεγεθύνονται ως μηνύματα- και όταν γράφει πρωτοπρόσωπα έργα γίνεται περισσότερο συναισθηματικός. Στο Ποια είσαι; ανοίγει διάλογο με μια κόρη που θα μπορούσε να είναι ο άλλος του εαυτός. Αγαπά τόσο τον άνθρωπο, με τις ατέλειες και τα λάθη του, όσο και τη φύση στην οποία αναγνωρίζει δυνάμεις πανίσχυρες. Στο Παράλογο φαίνεται να λατρεύει όλη τη πανίδα στην όψη μιας χελιδονοφωλιάς την οποία, αρκετές σελίδες παρακάτω στο Θέλει τόσο λίγο, χρησιμοποιεί μεταφορικά για ό,τι γκρεμίζεται με μία κίνηση -με μία απόφαση- ενώ χτίζεται με πολλή πολλή δουλειά. Χρησιμοποιεί και εμπνέεται από τη νύχτα, από το φεγγάρι, τα άνθη, τη φωτιά... αλλά μάλλον ξεχωρίζει τη βροχή από όλα τα φυσικά στοιχεία και φαινόμενα καθώς άλλοτε μας προστάζει να βραχούμε (Το παράπονο της βροχής) κι άλλοτε την βλέπει τιμωρό (Βροχή). Λέει ναι στο σεβασμό για τον άλλο, στην αγάπη και στην ανάγκη για αγάπη, στη γυναίκα-ζωή, στην αξιοσύνη, την τιμιότητα και οπωσδήποτε φωνάζει όχι στα δάκρυα για εκείνους που προσπάθησαν, που πάλεψαν ή αντιστάθηκαν. Όχι και στη μοιρολατρία ή τους συμβιβασμούς που δε μας ταιριάζουν.
Συμπαραστάθηκα στο απόσταγμα ότι στον πόλεμο υπάρχουν μόνο ηττημένοι όταν στο έργο του Δρόμος φλεγόμενος αναφέρει:
Και στις δυο μεριές του δρόμου
Μόνο θύματα
Της ανάγκης
και της απόγνωσης
και λάτρεψα τις αφίσες που γλίτωσαν την επικάλυψη απ' τις επίκαιρες στους δρόμους της πόλης (στο Οι ξεχασμένες αφίσες) που πλέον ειρωνεύονται το εφήμερο. Στο ίδιο πλαίσιο και στην ίδια θεματολογία -εκείνα τα έργα που αφορούν αστικά τοπία- υπογράμμισα τη στάση του απέναντι στον ρακοσυλλέκτη ως στάση απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό όταν γράφει:
Ο πληθυντικός στο ρακοσυλλέκτη ήταν
άσκηση αυτοεκτίμησης.
Ξεχώρισα το Ζω ως αξίωμα ζωής γραμμένο μόνο από ρήματα.
Κερδίστε το!
Οι εκδόσεις Φυλάτος προσφέρουν τρία ηλεκτρονικά αντίτυπα της ποιητικής συλλογής του Δημήτρη Γαλάνη σε ισάριθμους τυχερούς αναγνώστες. Για να συμμετέχετε στην κλήρωση αλλά και για να στείλετε το μήνυμά σας στον ίδιο κλικάρετε το παρακάτω k και συμπληρώστε τη φόρμα. Παρακαλώ, σημειώστε τα ακόλουθα:
Διαβάστε τους όρους και άλλες πληροφορίες σχετικά με τις κληρώσεις, τα δώρα και τους τυχερούς εδώ. Η κλήρωση θα γίνει στις 10 Φεβρουαρίου 2016 και τα ebooks θα αποσταλούν στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των τυχερών από τις εκδόσεις Φυλάτος.
k
Καλή τύχη!
Ο Δημήτρης Γαλάνης γεννήθηκε στα Δωμάτια Καβάλας από αγρότες γονείς. Σπούδασε νομικά στη Θεσσαλονίκη όπου και δικηγορεί από το 1985. Ασχολείται χρόνια με το γράψιμο, αλλά μόλις το 2010 άρχισε να δημοσιοποιεί κάποια κείμενά του (ποιήματα) με τη μορφή συμμετοχής σε πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, αποκομίζοντας διακρίσεις (Τιμητική διάκριση στον Τσακείριο Διαγωνισμό 2010, Έπαινο στον διαγωνισμό «Κούρος Ευρωπού» 2011, δεύτερο βραβείο στον «Παρνασσό» 2011», δεύτερο βραβείο της Βιβλιοθήκης Κοραής Χίου 2014). Ποιήματά του συμπεριλήφθηκαν στις ανθολογίες «Η μοναξιά είναι χάρισμα», και «Ερωτικός λόγος» από τις εκδόσεις «Μαλλιάρης Παιδεία», σε επιμέλεια Μαρίας Θανοπούλου.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Φυλάτος
Ευχαριστώ τις εκδόσεις Φυλάτος για τη διάθεση του βιβλίου
Οι πλαγιογραμμένες φράσεις είναι αποσπάσματα από την ποιητική συλλογή
Οι πλαγιογραμμένες φράσεις είναι αποσπάσματα από την ποιητική συλλογή