Καλώς σας βρήκα, καλή αρχή μου κι αν σας αρέσω θα συνεχίσω να γράφω κριτικές.
Τι λέτε, ξεκινάμε για το βιβλίο μας;
Ο Μάριος Καρακατσάνης μας ανοίγει τις πύλες του τρόμου γνωρίζοντάς μας με μια εκ πρώτης όψεως «αγγελικά πλασμένη» τετραμελή οικογένεια που ζει στη Ρόδο. Είναι τακτοποιημένοι και ήσυχοι από οικονομικά προβλήματα, (χμ, κάτι που δεεεεε θυμίζει και πολύ σε Ελλάδα!) με τις δυο κόρες του ζευγαριού να μου προκαλούν γρήγορα το ενδιαφέρον με την διαφορετική ψυχοσύνθεσή τους.
Η μία, η Μελίνα, είναι η ήρεμη δύναμη που δίνει πάντα τόπο στην οργή.
Η άλλη, η Αμαριλλίς, (εμείς θα τη λέμε Άμυ, μεταξύ μας μιας και γνωριστήκαμε), φέρνει κατά πολύ μπορώ να πω, στα δικά μου ψυχολογικά προβλήματα, αφού ό,τι την πληγώνει, το εκδικείται!
Βέβαια, δεν ήταν πάντα έτσι -ούτε κι εγώ!-, μα όλα ξεκίνησαν όταν εμπιστεύτηκε σε λάθος άτομο το μυστικό της που γρήγορα το ‘κανε βούκινο, (αυτό μάλιστα, θυμίζει πολύ από Ελλάδα!!) κι όταν γελοιοποιήθηκε το πήρε κατάκαρδα και ποιος την είδε και δεν φοβήθηκε…
Με λίγα λόγια, έχουμε να κάνουμε με ένα άτομο που όπως λέει και μια Σικελική παροιμία "Έχε τους φίλους σου κοντά και τους εχθρούς κοντύτερα!" Δηλαδή αν υπήρχε η Άμυ πραγματικά, δε θα ήταν σοφό να πηγαίνεις κόντρα με τα νερά της. Απεναντίας, αν έπρεπε να έχετε πάρε-δώσε, καλό θα ήταν να είσαι πολύυυυυ κοντά της για να ξέρεις πώς να προφυλαχθείς. Αλλιώς, μακριά κι αγαπημένοι. (Εγώ σε προειδοποίησα, ναι;)
Κι επειδή ο χρόνος περνάει γρήηγορα στα βιβλία, τα κορίτσια για τα οποία μιλάμε, μεγαλώνουν και είναι φοιτήτριες στην Αθήνα. Εκεί σπουδάζουν η μεν Μελίνα φιλόλογος και η Άμυ κοινωνιολογία (αν και η αλήθεια είναι πως περίμενα τίποτα σχετικό σε «σώματα ασφαλείας»).
Το επόμενο σκηνικό είναι η ταυτόχρονη συνάντηση στο πατρικό τους και μια εξόρμηση όλης της οικογένειας στο κάστρο του Αρχαγγέλου. Κι εκεί που είναι μες στα χαμόγελα και τις αγάπες, να ‘σου μια τρομακτική αποκάλυψη που έγινε αποκλειστικά και μόνο στα μάτια της Άμυ: Να την κοιτά απ’ τους καθρέφτες του αμαξιού ένα περίεργο στην όψη πλάσμα (…δεν μπορείς να το πεις και μοντέλο…) που έμοιαζε ίδιος με δαίμονα! Ομολογώ πως με την όλη περιγραφή για το πλάσμα, κι εγώ θα ούρλιαζα σαν την ηρωίδα και έπειτα θα το έπαιζα τρελίτσα, ακούγοντας σίγουρα να μου λέει ο διπλανός μου όπως της είπε και η Μελίνα: «νομίσαμε ότι σε σφάζανε!»1
Και ήταν να μη γίνει η αρχή, γιατί από τότε και μετά εμφανίζονται μορφές που μόνο εκείνη βλέπει! Όπως το σκέφτομαι, μια τέτοια ζωή θα μου ήταν εφιάλτης (…γι’ αυτό καλύτερα να συμπονώ την πρωταγωνίστρια στο βιβλίο παρά να τα τραβάω εγώ στην πραγματικότητα! Αν και τίποτα δεν αναιρεί το άλλο από την ώρα που θα διαβάσετε το βιβλίο.)
Μάλιστα, την στιγμή που διαδραματίζεται το χειρότερο συμβάν που θα μπορούσε να της τύχει (δε σας λέω ποιο, να το διαβάσετε!) ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου και όποιον πάρει ο Χάρος! -Κυριολεκτικά όμως.
Γι’ αυτό μη σας παραπλανά ο συγγραφέας όταν γράφει «Ήταν μια συνηθισμένη μέρα σαν όλες τις άλλες…»2, όλα να τα περιμένετε!
Άλλωστε το οπισθόφυλλο το αναφέρει καθαρά:
«Τι διαχωρίζει την τρέλα από την λογική;»
(…ένα τσιγάρο δρόμος, θα συμπλήρωνα εγώ… Άντε δύο.)
«Το Θεό από το Διάβολο;»
«Το καλό από το κακό;»
Για τους αναγνώστες: Αν σας αρέσει ο γνήσιος τρόμος που δεν θα σας αφήσει να κλείσετε μάτι για πολλά βράδια, ε τότε είναι το βιβλίο σας!
Για τον συγγραφέα: Θα μπορούσατε και «καλύτερα» κύριε Καρακατσάνη! Κι εννοώ να γινόσασταν πιο «συμβατός» με τα όσα προβλέψιμα έχουν μάθει να διαβάζουν οι αναγνώστες. Μπορούσατε να τους πάτε σε γνώριμα μονοπάτια που τους σπρώχνει ο κάθε συγγραφέας που θέλει να τους χαϊδέψει τ’ αυτιά. Όμως όχι. Εγώ γι’ αυτή την διαφορετικότητα αγαπώ τις ιστορίες σου και γι’ αυτό δηλώνω οπαδός σου. Αφήνεις τα όρια για τους άλλους που έχουν μάθει να ζουν με δεσμά. Εύχομαι πάντα να φεύγεις από το «κοπάδι» των άλλων Μάριε!
Θετικά στοιχεία του βιβλίου: Δεν έχει αρνητικά.
Αρνητικά στοιχεία του βιβλίου: Ουφ! Μα καλά, δε διάβασες τι γράφω παραπάνω;
Οδυσσέας Καλοχώρης
Περισσότερα για το μυθιστόρημα του Μάριου Καρακατσάνη, Άμυ ή για τον ίδιο:
Η Συμφωνία και η Άμυ
Ο Μάριος Καρακατσάνης για την Άμυ
1 Σελ.46 «ΑΜΥ» Μάριος Καρακατσάνης, Εκδ. ΟΣΤΡΙΑ, 2015
2 Σελ.243 «ΑΜΥ» Μάριος Καρακατσάνης, Εκδ. ΟΣΤΡΙΑ, 2015
Οι πλαγιογραμμένες φράσεις είναι αποσπάσματα από το βιβλίο
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Όστρια
Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Όστρια