η… είδηση
Η Θεατρική ομάδα της ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗΣ ΔΙΑΛΕΚΤΙΚΗΣ, παρουσιάζει το έργο του Δημήτρη Σενδόνα, ΒΡΑΧΥΣ ΑΙΩΝ, σε σκηνοθεσία Στέλιου Καλαθά, για δύο μόνο παραστάσεις στο Θέατρο ΞΥΛΟΤΕΧΝΙΑ.
η… περίληψη
...Λατρεύτηκε ως ο ''Ποιητής Του Κόσμου''!
Κατέκτησε τα πάντα... χάνοντας τα Πάντα!
Αγωνίστηκε... Βασανίστηκε... Δοξάστηκε...
Φανός, αέναος, των πιο υψηλών Ιδανικών.
Μόνο την καρδιά του, πρόδωσε...
Τώρα στο γήρας του, θα δικαστεί ξανά, απ' τον ίδιο του τον εαυτό. Από τη... Νιότη του!
Μια συγκλονιστική ιστορία, μεγαλειώδους, Αγάπης, από εκείνες που... σπάνια φορούν νυφικό!
Από τις ''παρυφές'' της μεταπολεμικής Ελλάδας, έως και τις μέρες μας...
Από την παλιά Αθήνα έως τους τόπους εξορίας και από το Παρίσι μέχρι τη μαρτυρική νήσο, τη Μυροβόλο Χίο.
Από το ''Φως'' της ψυχής, ως τα πεζοδρόμια των χαμένων ιδανικών!
έτσι… γεννήθηκε
Ο ΒΡΑΧΥΣ ΑΙΩΝ, ξεκίνησε ως θεατρικό νούμερο (σκετς) όταν ο Στέλιος Καλαθάς μου ζήτησε ένα κείμενο για την παράσταση Έρως Ανίκητος Χρόνου.* Το παρουσιάσαμε στο Θέατρο OLVIO ερμηνεύοντας μαζί με τον Αλέξανδρο Κλωτσοτήρα. Τα συναισθήματα που προκάλεσε, οι κριτικές που εισπράξαμε και η αποδοχή που επιφύλαξαν οι θεατές, αποτέλεσαν την εφαλτήριο δύναμη για εμένα ώστε να το κάνω ολόκληρο έργο. Το παρουσιάσαμε, ξανά, το Σεπτέμβριο στο Θέατρο ΑΛΜΑ ως σκετς, ήδη όμως το είχα ολοκληρώσει και αποστείλει σε ένα πανελλήνιο διαγωνισμό Θεατρικής Συγγραφής, όπου και απέσπασε μια σημαντική θέση. Το Φεβρουάριο του 2015, το παρουσιάσαμε ως θεατρικό Αναλόγιο, στον Πολυχώρο Τέχνης & Έκφρασης +αίσθημα υπό τη σκηνοθεσία του Στέλιου Καλαθά και σε λίγες ημέρες ο ΒΡΑΧΥΣ ΑΙΩΝ, θα πατήσει το σανίδι του Θεάτρου Ξυλοτεχνία!
όσα… ποτέ δεν σου είπα…
Η ζωή και τα έργα του ποιητή Λαέρτη Θυμιανού (φανταστικό πρόσωπο).
Φανός αέναος, με μπόι ως τους ουρανούς των υψηλών Ιδανικών, Μεγάλη Άρκτος μιας… μικρής ζωής, καθρέφτης αιώνιος για όλους εμάς που…
Ξεχάσαμε να ζούμε, επειδή αναπνέουμε.
Ξεχάσαμε να ζητήσουμε… Συγγνώμη!
Ξεχάσαμε, αδρανή, στη φαρέτρα μας τα… Σε Αγαπώ που ποτέ δεν είπαμε.
Ξεχάσαμε τις Αξίες μας και να ζούμε τα Όνειρά μας!
Ένα έργο φάρος για την Αγάπη, τον Αλτρουισμό, τη Φιλία αλλά και τον αδυσώπητο Χρόνο που ξέρει όμορφα λόγια και απενοχοποιεί λέγοντας: Αύριο! Έχεις πολύ καιρό! Ωσότου, διαπιστώσουμε πως… Δεύτερη Ζωή ΔΕΝ έχει!!!
Ευχαριστώ, θερμά, το Στέλιο Καλαθά, για την εμπιστοσύνη και την αγάπη του για το ΒΡΑΧΥ ΑΙΩΝΑ! Πίστεψε στο έργο εξ’ αρχής και καθοδηγεί με τη σκηνοθετική μπαγκέτα του μοναδικά, κάθε ατάκα… κάθε κίνηση.
Ευχαριστώ, επίσης, τους συντελεστές που έγιναν ένα με το ρόλο τους, που ακούραστα υπερέβαλλαν εαυτούς σε κάθε πρόβα, παραμερίζοντας κάθε προσωπική δυσκολία. Μόνον ευγνώμων, μπορώ να αισθάνομαι!
Δημήτρης Σενδόνας
Από την παράσταση
Μια λειτουργική μεγάλη σκηνή που σαρώθηκε απ' άκρη σ' άκρη από τους ερμηνευτές καθώς οι σκηνοθετικές οδηγίες του Στέλιου Καλαθά τους καθοδήγησαν όμορφα ώστε να εκμεταλλευτούν όλες τις επιλογές. Ο ίδιος έχει αποδείξει άλλωστε, μέσα από μια σειρά παραστάσεων που έχει σκηνοθετήσει με τις ομάδες της Συναισθηματικής Διαλεκτικής*, ότι μπορεί να δουλέψει με ερασιτέχνες ηθοποιούς και μέλη των ομάδων του καθόλα άρτια και εποικοδομητικά βοηθώντας τους να βγάλουν τον καλύτερο εαυτό τους καθώς τους οδηγεί επάξια ώστε να ανέβουν στη σκηνή και να σταθούν σαν ίσοι προς ίσων. Το έργο του Δημήτρη Σενδόνα, διαπεραστικό και αισθαντικό, πέρασε εύκολα στο κοινό και μας έβαλε στη διαδικασία να περιμένουμε τις επόμενες συγγραφικές του δουλειές -μας το υποσχέθηκε. Λάτρεψα την τοποθέτησή του ως προς τον Έρωτα. Λιτή, στιβαρή, ολοκληρωμένη, συναισθηματικά φορτισμένη... Μου άρεσε που δεν ήταν απαραίτητο να έχουν όλα happy end όπως και η πίστη των ηρώων του, με τον τρόπο του ο καθένας, αλλά κατάφερε να δημιουργήσει δύο αφοσιωμένους χαρακτήρες με ήθος και αξίες άλλων εποχών που έζησαν την πιο πρόσφατη ιστορία της χώρας μας. Επίσης, οι ήρωές του διαθέτουν εκείνη την ιδιότητα που έχουν όλοι οι μεγάλοι ήρωες της παγκόσμιας εργογραφίας. Προκαλούν το θεατή να ταυτιστεί μαζί τους και, σε κάθε περίπτωση, τέτοιοι ήρωες μένουν. Ο ίδιος στάθηκε απέναντι στην ιστορία, στις ιστορικές αναφορές και στα ιστορικά πρόσωπα της χουντικής Ελλάδας και της μεταπολίτευσης με πυγμή, με ακεραιότητα και πέρασε πολύ σωστές καταγραφές μέσα από το κείμενό του.
Όλοι οι συντελεστές εργάστηκαν δυναμικά και με θέληση για το επίτευγμα ενώ εκτός από πρόζα, κάποιοι από αυτούς, είχαν και να χορέψουν ή να τραγουδήσουν.
Ταυτότητα
Παίζουν (με σειρά εμφανίσεως):
Ματίνα Αντωνοπούλου, Δημήτρης Σενδόνας, Αλέξανδρος Κλωτσοτήρας, Ιωάννα Φλωριά, Δημήτρης Μπούρας, Νατάσα Σουρλαντζή, Εύη Χαράκογλου, Λάμπρος Καλογιάννης, Γιώργος Τσάμης, Χριστίνα Μάρα, Μαρκέλλα Δαφνά, Νατάσα Δημητσάντου, Αναστασία Τουμάση.
Συμμετέχει το "Τρίφωνο του 16ου"
(Ευαγγελία Σενδόνα, Σταύρος Τσουκαλάς, Ιουλία Μαλανδρή)
Σκηνοθεσία: Στέλιος Καλαθάς
Χορογραφία: Δημήτρης Μπούρας
Σκηνικά: Κώστας Ναξιώτης
Κοστούμια: Angie’s
Βοηθός Σκηνοθέτη: Δημήτρης Σενδόνας
Υπεύθυνος Ήχου & Φωτισμού: Μανουσιάδης Κώστας
Τόπος και χρόνος
Θέατρο Ξυλοτεχνία
Κ. Παλαμά και Παρασκευοπούλου, Περιστέρι
Παρασκευή 5 και Σάββατο 6 Ιούνη
Στις 20:30
Είσοδος ελεύθερη