Πως σας ήρθε η ιδέα;
Δ.Λ.: Μια τυχαία ανάρτηση στο διαδίκτυο το 2015 σύμφωνα με την οποία το δέκατο έβδομο κιβώτιο δε βρέθηκε από την ομάδα ενάλιας Αρχαιολογίας με επικεφαλής τον αρχαιολόγο Δημήτρη Κουρκουμέλη με έκανε να ψάξω το θέμα «ναυάγιο του πλοίου του ΄Ελγιν» στο διαδίκτυο.
Που γράψατε το βιβλίο σας;
Δ.Λ.: Στο εξοχικό μου ένα καλοκαίρι, ενώ έκανα βουτιές σε μια ήσυχη παραλία του Παγασητικού, ακολουθούσαν οι νοερές βουτιές μου στον Αβλέμονα των Κυθήρων.
Πόσο χρόνο σας πήρε η συγγραφή;
Δ.Λ.: Περίπου 3 μήνες, τρεις θερινούς μήνες απολαμβάνοντας τη διαδικασία της γραφής γράφοντας ένα παιδικό μυθιστόρημα περιπέτειας.
Πως θα χαρακτηρίζατε το βιβλίο σας με δυο λόγια;
Δ.Λ.: Ένα βιβλίο που συνδυάζει την πραγματικότητα και τον μύθο, την ιστορία και το παραμύθι.
Θέλετε να μας δώσετε μια περιγραφή;
Δ.Λ.: Το βιβλίο κινείται σε δύο χρόνους. Στο τότε, 200 και πλέον χρόνια πριν όταν ο λόρδος ΄Ελγιν καταχρηστικά αφαιρεί τα γλυπτά του Παρθενώνα μας, τα φορτώνει στο ιδιόκτητο πλοίο του, τον «Μέντορα» και ναυαγεί στο μικρό λιμανάκι του Αβλέμονα και στο τώρα, όταν μια παρέα παιδιών με καταγωγή από το νησί γνωρίζει τον κύριο Δημήτρη, τον επιστήμονα και τον κυρ Γιώργη, τον καπετάνιο ενώνοντας τις δυνάμεις τους στην επιχείρηση «το κιβώτιο στο φως» μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας.
Τι αγαπήσατε περισσότερο σε αυτό το βιβλίο;
Δ.Λ.: Τους ήρωες, τα παιδιά, που μερικές φορές τολμούν πολύ περισσότερο από εμάς τους μεγάλους κι ίσως, εφόσον επιμένουν να ονειρεύονται, να φτιάξουν κάποτε έναν καλύτερο κόσμο από αυτόν που παραλαμβάνουν από την αφεντιά μας.
Ποιος είναι ο πιο αγαπημένος σας ήρωας και γιατί;
Δ.Λ.: Η Φανούλα, ένα κοριτσάκι της παρέας του νησιού της Αφροδίτης, που αυτό το καλοκαίρι είναι το πρώτο της καλοκαίρι χωρίς να βλέπει μετά από ένα ξαφνικό ατύχημα, αλλά παρόλα αυτά επιτελεί σπουδαίο έργο στην επιχείρηση ανεύρεσης του κιβωτίου. Το πιο ευχάριστο είναι ότι η Φανούλα έχει αγαπηθεί πολύ από τους μικρούς μου αναγνώστες.
Τι προσφέρει αυτό το βιβλίο στον αναγνώστη, βιβλιόφιλο ή βιβλιοφάγο;
Δ.Λ.: Στον βιβλιόφιλο μια ταξιδιωτική περιπέτεια που στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα και συμπληρώνεται από τα μυθοπλαστικά και στον βιβλιοφάγο ένα βιβλίο που διαβαζοντάς το περιμένει εναγωνίως τη συνέχειά του.
Ποια είναι η μεγαλύτερη αγωνία σας;
Δ.Λ.: Μη χάσουμε κάποτε την ελπίδα μας.
Φοβάστε...
Δ.Λ.: Όσους αγνοούν τι έχει συμβεί πριν έρθουν σε τούτο τον κόσμο...
Αγαπάτε...
Δ.Λ.: Να προσπαθώ για το καλύτερο ακόμα κι αν δεν τα καταφέρνω πάντα όπως θα ήθελα...
Ελπίζετε...
Δ.Λ.: Σε καλύτερες μέρες, όταν θα διεκδικήσουμε όσα δικαιωματικά μας ανήκουν.
Θέλετε...
Δ.Λ.: Να μάθω και να πάθω, να πάθω για να μάθω...
Ποιοι αναγνώστες θα λατρέψουν αυτό το βιβλίο;
Δ.Λ.: Φαντάζομαι όσοι δε διαβάζουν μόνο ένα βιβλίο για να χαρούν τη στιγμή, αλλά προτιμούν να θυμούνται κάτι από αυτό... να μην αποβληθεί την επόμενη στιγμή.
Γιατί πρέπει να το διαβάσουμε;
Δ.Λ.: Γιατί περιέχει μια ιστορία εξωπραγματική σαν παραμύθι μα τόσο αληθινή και τόσο δική μας, που πρέπει να κάνουμε όλοι κτήμα μας.
Γιατί δεν πρέπει;
Δ.Λ.: Γιατί σε μερικά σημεία αποκαλύπτεται πόσο ανόητα φερθήκαμε και πόσα λάθη κάναμε από άγνοια.
Που/πως μπορούμε να βρούμε το βιβλίο σας;
Δ.Λ.: Σε όλα τα καλά βιβλιοπωλεία στη σειρά Περιστέρια των εκδόσεων Πατάκη.
Που μπορούμε να βρούμε εσάς;
Δ.Λ.: Όπου με αναζητήσετε, και θα ανταποκριθώ με χαρά σε κάθε κάλεσμα με σκοπό την προώθηση της φιλαναγνωσίας.
Ποιο χρώμα του ταιριάζει;
Δ.Λ.: Το γαλάζιο της θάλασσας, αφού μιλάμε για μια ναυτική περιπέτεια.
Ποια μουσική;
Δ.Λ.: Το βαλς των χαμένων ονείρων για όσα χάσαμε τότε, μα είναι και μια μελωδία που μας κάνει να σχεδιάσουμε ένα όμορφο τώρα κι ένα καλύτερο αύριο...
Ποιο άρωμα;
Δ.Λ.: Αρώματα της φύσης της Κυθερείας γης...
Ποιο συναίσθημα;
Δ.Λ.: Της δικαίωσης για την οποία οφείλουμε να αγωνιστούμε.
Αν δεν ήταν βιβλίο, τι θα μπορούσε να είναι;
Δ.Λ.: Μια πραγματική ιστορία.
Αν δεν ήσασταν συγγραφέας τι θα μπορούσατε να είστε;
Δ.Λ.: Αυτό που είμαι και ασκώ με μεγάλο ζήλο, φιλόλογος σε ένα Γυμνάσιο της Νέας Ιωνίας Βόλου.
Ποιον συγγραφέα διαβάζετε ανελλιπώς;
Δ.Λ.: Τον Νίκο Καζαντζάκη, ξανά και ξανά προς γνώση και συμμόρφωση...
Σας έχει επηρεάσει άλλος συγγραφέας στον τρόπο που γράφετε ή σκέφτεστε ή ζείτε; Ποιος/ποιο βιβλίο;
Δ.Λ.: Ο Μενέλαος Λουντέμης, ο Αντρέας Καρκαβίτσας, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης... ΄Ενα παιδί μετράει τα άστρα...
Οι ήρωές σας μπορούν να σας κατευθύνουν ή εσείς και μόνο ορίζετε την συνέχεια και τις τύχες τους;
Δ.Λ.: Οι ήρωες είναι δημουργήματά μας, καμιά φορά μας πάνε σε μονοπάτια που δεν είχαμε καν φανταστεί αλλά ως δημιουργοί τους οφείλουμε να τους προσδιορίζουμε και να τους ελέγχουμε αν δε θέλουμε να χάσουμε τον έλεγχο της γραφής μας.
Τι χρειάζεται κάποιος για να γράψει; Φαντασία ή εμπειρία;
Δ.Λ.: Πρώτα πρώτα διάθεση να γράψει, να γράψει για να εκφραστεί κι όχι απαραίτητα για να εκδώσει. Η διάθεση αυτή είναι και η κινητήρια δύναμης της φαντασίας, που βέβαια μπορεί μια οποιαδήποτε εμπειρία προσωπική ή όχι να την αξιοποιήσει λογοτεχνικά.
Τι καθορίζει την επιτυχία σε ένα βιβλίο;
Δ.Λ.: Σταθεροί και αστάθμητοι παράγοντες... άγνωστοι αι βουλαί των ανθρώπων... αλλά η μεγαλύτερη επιτυχία είναι να μη μετανιώνει ο δημιουργός για τη δημιουργία του.
Τι την αποτυχία;
Δ.Λ.: Ισάριθμοι αντιφατικοί παράγοντες και βέβαια η στανική γραφή που αντιδιαστέλλει τον γράφοντα με το γραπτό του.
Η βιβλιοφαγία είναι/μπορεί να γίνει κατάχρηση;
Δ.Λ.: Όλα τα πράγματα έχει όρια που δεν πρέπει κανείς να ξεπερνά, η βιβλιοφαγία και η βιβλιομανία μπορεί να κάνει πολύ κακό σε μια ισορροπημένη βιβλιοφιλία.
Ποιον τίτλο βάζετε στο βιβλίο της ζωής σας;
Δ.Λ.: Άτιτλο, γιατί ο τίτλος δεσμεύει πολλές φορές το περιεχόμενο και ανευρίσκεται με μεγαλύτερη ευκολία μετά την ολοκλήρωση του «κεφαλαίων» του έργου μας.
Από το εξώφυλλο του βιβλίου του Διονύση Λεϊμονή "Το δέκατο έβδομο κιβώτιο" και φωτογραφία του ίδιου από το προσωπικό του αρχείο. |
Ήταν το ερωτηματολόγιο Ριντ Φερστ για τα νέα βιβλία.
Ή αλλιώς, όχι μόνο το ερωτηματολόγιο του Προυστ.
Διανέμεται αποκλειστικά από το koukidaki.
Αν σας άρεσε, δείτε περισσότερες απαντήσεις επιλέγοντας την ετικέτα Ριντ Φερστ.
Οπισθόφυλλο
Το ότι ο λόρδος Έλγιν έκλεψε τα γλυπτά του Παρθενώνα στις αρχές του προ-προηγούµενου αιώνα είναι γνωστό. Το ότι το µπρίκι που θα τα µετέφερε αρχικά στη Μάλτα βυθίστηκε σε έναν µικρό όρµο των Κυθήρων είναι επίσης γνωστό. Αυτό όµως που παραµένει µυστήριο πάνω από διακόσια χρόνια µετά είναι πόσα από τα δεκαεφτά κιβώτια µε τους αρχαιολογικούς µας θησαυρούς ανέσυραν τότε οι Καλύµνιοι βουτηχτάδες…
Η δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα ξεκινά στα Κύθηρα µε µια παρέα παιδιών να ετοιµάζονται για τη μεγαλύτερη, συναρπαστικότερη και πιο ονειρική βουτιά της ζωής τους… Μα όταν αναδυθεί κανείς στο φως, αναρωτιέται πάντα πού σταµατάει η αλήθεια και πού αρχίζει το όνειρο.
Ο συγγραφέας...
Ο Διονύσης Λεϊμονής γεννήθηκε στο Αιτωλικό. Από πολύ νωρίς στράφηκε στη συγγραφή παιδικών και νεανικών ιστοριών. Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Ιωαννίνων του Φιλολογικού τμήματος με κλασσική ειδίκευση. Ζει στη Νέα Ιωνία Βόλου και εργάζεται στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (καθηγητής Στο 3ο Γυμνάσιο της Νέας Ιωνίας Βόλου). Ασχολείται με την αρθρογραφία σε εφημερίδες και περιοδικά καθώς και με τη συγγραφή λογοτεχνικών έργων, ενώ έχει λάβει διακρίσεις για διηγήματα, παραμύθια αλλά και ποιήματά του. Ασχολείται με την επιμέλεια και κριτική έργων παιδικών και για ενήλικες, την παρουσίαση βιβλίων, πολλά από τα οποία έχει προλογίσει ο ίδιος, τη διοργάνωση φιλολογικών-λογοτεχνικών εκδηλώσεων, τη διοργάνωση σεμιναρίων δημιουργικής γραφής για παιδιά και ενήλικες...
Επιμελείται και παρουσιάζει τη λογοτεχνική ραδιοφωνική εκπομπή «Μιλάμε για το βιβλίο» στο Ράδιο 1 του Βόλου, είναι υπεύθυνος σχολικής βιβλιοθήκης, εκπρόσωπος στην περιοχή της Μαγνησίας της Αμφικτιονίας Ελληνισμού, τακτικό μέλος της εξελεγκτικής επιτροπής του Κέντρου Βιβλίου Μαγνησιωτών συγγραφέων και τακτικό μέλος του Κύκλου του Παιδικού βιβλίου.
Έργα του: «Η Κολυμβήθρα του Σιλωάμ», εκδόσεις Παππάς, «Το μυστικό της Δαγκάνας (εκδόσεις Πολιτιστικού Ιδρύματος Τραπέζης Κύπρου κατόπιν βράβευσής του από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Παιδικού και Νεανικού βιβλίου), «Το Χαμένο ταίρι», Εκδόσεις Ακρίτας, «Τα τίμια δώρα», εκδόσεις Ήρα Εκδοτική, αλλά και το Το δέκατο έβδομο κιβώτιο από τη σειρά «Περιστέρια» των εκδόσεων Πατάκη (Μάης 2014) με θέμα την κλοπή των Παρθενώνειων μαρμάρων από τον λόρδο ΄Ελγιν.
Έχει συμμετάσχει επίσης με ποιήματα και πεζά του σε συλλογικές εκδόσεις και ανθολογίες.
Στις 2 Απριλίου του 2015 βραβεύτηκε από τον Κύκλο του παιδικού βιβλίου με το βραβείο «Βασίλης Δ. Αναγνωστόπουλος» ως εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που προωθεί συνειδητά τη φιλαναγνωσία.