Με αφορμή την ημέρα ενδοσχολικής βίας (bullying), ένα φαινόμενο που τείνει να εξελιχθεί σε μάστιγα και χρίζει άμεσης καταστολής, δημιουργήθηκε η παράσταση "Γιάννης Χ = ξένος" η οποία παρουσιάζεται από την αρχή του χειμώνα στο θέατρο ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ για σχολεία.
Το bullying αφορά μικρούς και μεγάλους ενώ συναντάται τόσο στα σχολεία όσο και στους δρόμους και στις γειτονιές. Πρωταγωνιστές του φαινομένου οι μαθητές σε γυμνάσια και λύκεια, χωρίς να λείπουν τα περιστατικά ακόμη και σε δημοτικά σχολεία.
Την Κυριακή στις 15 Μαρτίου και ώρα 18:00 θα δοθεί μία μοναδική παράσταση για ελεύθερο κοινό την οποία μπορεί να παρακολουθήσει κάθε ευαισθητοποιημένος πολίτης. Οι γονείς και τα παιδιά δε θα έχουν μόνο την ευκαιρία να δουν την παράσταση αλλά και να συζητήσουν με τους συντελεστές. Η παράσταση είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στο κοινό να εκφράσει τις απόψεις του. Τα οφέλη από τον διάλογο που γίνεται ανάμεσα σε σκηνή και πλατεία ή ανάμεσα στους θεατές είναι προφανή. Παιδιά και γονείς έρχονται αντιμέτωποι με τον κίνδυνο του bullying, αναγνωρίζουν τις επιπτώσεις και τα είδη -τα πρόσωπα- της βίας ενώ παίρνουν θέση απέναντι στο φαινόμενο.
Με δυο λόγια
Το «Γιάννης “X”=xenos» είναι ένα ζωντανό, διαδραστικό θέαμα που φωτίζει σαν ακτινογραφία τις αθέατες πλευρές του bullying. Η παράσταση είναι βασισμένη στο action theatre και δίνει την ευκαιρία στο κοινό να μιλήσει και να εκφραστεί πάνω στον σχολικό εκφοβισμό.
Υπόθεση
Η παράσταση παρακολουθεί τον Γιάννη στην καθημερινή ζωή του στο σχολείο, στο σπίτι και στις σχέσεις του με τα άλλα παιδιά. Ο Γιάννης (επίτηδες επιλεγμένο το όνομα για να είναι κοινό και καθημερινό), έχει έρθει από την επαρχία. Η μητέρα του (Ελληνίδα από την Βόρειο Ήπειρο) γνώρισε τον πατέρα του στην Αθήνα όταν αυτός ήταν στρατιώτης και εκείνη φοιτήτρια της Αγγλικής φιλολογίας. Παντρεύτηκαν και ανέβηκαν στην Θεσσαλονίκη όπου έζησαν εκεί. Εκεί γεννήθηκε και ο Γιάννης. Καλός μαθητής, ένα παιδί με ποιότητα. Τώρα, η μητέρα του χώρισε από τον πατέρα του και αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Αθήνα. Μαζί της και ο Γιάννης που αναγκάστηκε να αλλάξει σχολείο. Στο καινούργιο σχολικό περιβάλλον για ανεξήγητους λόγους (όπως είναι πάντα οι λόγοι της ενδοσχολικής βίας) αρνούνται να τον αποδεχτούν. Έτσι ο Γιάννης γίνεται το θύμα μιας σειράς αναίτιων επιθέσεων από την διαμορφωμένη ομάδα «των νταήδων» του σχολείου με κάθε αφορμή.
Οφέλη
Η παράσταση φέρνει στο φως τα αίτια και τα χαρακτηριστικά των συμπεριφορών του «θύματος» και του «θύτη». Έτσι τα παιδιά μέσα από το θέατρο παρακολουθούν και αναγνωρίζουν συμπεριφορές και χαρακτήρες και επί πλέον καλούνται να πάρουν θέση και να κρατήσουν αποστάσεις από το φαινόμενο. Ο νέος που δέχεται την βία και ο άλλος που την εξασκεί, στο πρόσωπο και στο παίξιμο των ηθοποιών, αποκτάει μια απόσταση και μέσα από αυτήν μπορεί κανείς να δει καλύτερα τα αποκρουστικά χαρακτηριστικά της ενδοσχολικής βίας. Έτσι οι μαθητές/θεατές αποστασιοποιούνται πιο εύκολα από συμπεριφορές και συμβάντα που έχουν δει να γίνονται πάνω στη σκηνή και συνειδητοποιούνται. Αποκτούν γνώμη, παίρνουν θέση και αναλαμβάνουν την ευθύνη των πράξεων τους.
Συντελούν
Κείμενο-σκηνοθεσία: Νίκος Καμτσής
Κοστούμια: Μίκα Πανάγου
Μουσική: Κώστας Χαριτάτος
Video: Γιώργος Αλεξίου
Παίζουν
Ανδρέας Παπαγιαννάκης (ηθοποιός, εκπαιδευτικός), Αναστασία Χαριτίδου (ηθοποιός, παιδαγωγός), Κατερίνα Κρέπη (ηθοποιός, φιλόλογος), Σάκης Τσινιάρος (ηθοποιός), Ηλίας Μενάγιερ (ηθοποιός)
ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΠΟΣ ΑΛΛΟύ
Κεφαλληνίας 17 και Κυκλάδων
Kρατήσεις: 2108656004