Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης * Οι τρεις πίνακες * Η φυγή των τεσσάρων * Από τις στάχτες της Καντάνου * Σαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ * 4ος όροφος ** Αληθινή ιστορία: Το ανυπεράσπιστο αγόρι ** Διηγήματα: Αγόρια και κορίτσια * Pelota * Backpack: Ιστορίες χίμαιρες ** Διάφορα άλλα: Έξι τίτλοι από τις εκδόσεις Ελκυστής * Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Για παιδιά: Η περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη * Ρόνι ο Σαλιγκαρόνης

Αφιέρωμα στην αστυνομική λογοτεχνία

Υπάρχει και το αστυνομικό δαιμόνιο που μιλάει ελληνικά (Η ζωή με τον Μπέκα, και τ' άλλα ελληνόπουλα)

   
   Στην Ελλάδα, έχουμε ως κυριότερο εκπρόσωπο, τον δημοσιογράφο Γιάννη Τσιριμώκο, γνωστότερο με το ψευδώνυμο Γιάννης Μαρής, που βλέποντας ότι η κάθε χώρα θέλει τουλάχιστον έναν ντετέκτιβ–ήρωα, μας δίνει τον δικό μας Maigret, τον αστυνόμο Γιώργο Μπέκα (κατά σύμπτωση(;) σπάνια αναφέρεται το μικρό του όνομα, όπως και αυτό του Maigret) και τις κοσμοπολίτικες ιστορίες του. Το 1953 γράφει το πρώτο του μυθιστόρημα,
το “Έγκλημα στο Κολωνάκι” και αμέσως γίνεται επιτυχία. Το 1959 μάλιστα θα γυριστεί και ταινία με εξίσου μεγάλη επιτυχία. Από κει και πέρα, έρχονται αλλεπάλληλες επιτυχίες, όπως το “Νυχτερινό τηλεφώνημα”, το “Ιντερμέτζο”, το “Έγκλημα στη Μύκονο”, το “Κουαρτέτο”, οι “Αμφιβολίες” και πολλά άλλα. Ακόμη κι αν κάποιον δεν τον έλκουν οι αστυνομικές περιπέτειες, ο γραπτός λόγος του Γιάννη Μαρή έχει τεράστιο ενδιαφέρον, μιας και περιγράφει έξοχα χαρακτήρες και καταστάσεις στην Ελλάδα τις δεκαετίες του '50 και του '60.
   Το 2012 προς τιμήν του, δημοσιεύτηκε η «Επιστροφή του Αστυνόμου Μπέκα», η οποία αποτελείται από 15 διηγήματα γραμμένα από γνωστούς Έλληνες συγγραφείς – όχι απαραίτητα αστυνομικών μυθιστορημάτων, μεταξύ αυτών και οι Φίλιππος Φιλίππου, Ανδρέας Αποστολίδης και Τιτίνα Δανέλλη.

   Η Τιτίνα Δανέλλη μαζί με τον Μάνο Κοντολέοντα, το 1981 «σαν ένα παιχνίδι» όπως λένε και οι ίδιοι, έγραψαν το «Ένα κι ένα κάνουν όσα θες» συμπληρώνοντας ο καθένας από ένα κεφάλαιο εναλλάξ. 

   Η πολυγραφότατη Αθηνά Κακούρη, έχει συνεισφέρει με αρκετά μυθιστορήματα όπως ο «Κυνηγός Φαντασμάτων» το 1973, το «Έγκλημα της μόδας» το 2000 και την «Κομμένη κεφαλή» το 2001 στην ελληνική αστυνομική λογοτεχνία. 

   Ο Παναγιώτης Αγαπητός είναι ο Έλληνας που κατά κύριο λόγο ασχολείται με το ιστορικό αστυνομικό μυθιστόρημα. Τοποθετεί ιδανικά την αστυνομική πλοκή στην εποχή του Βυζαντίου. Στις τρεις ιστορίες μυστηρίου που έχει γράψει μέχρι τώρα, (το «Εβένινο Λαούτο» – 2003, τον «Χάλκινο Οφθαλμό» – 2006 και την «Μέδουσα από Σμάλτο» - 2009), ο Αγαπητός μας συστήνει τον ήρωα του, τον πρωτοσπαθάριο Λέοντα, αλλά κυρίως μας δίνει μία υπέροχη γεύση από την καθημερινότητα της βυζαντινής αυτοκρατορίας.

   Το 1994 ο Πέτρος Μαρτινίδης έγραψε το βιβλίο “Συνηγορία της παραλογοτεχνίας” που όπως λέει ο ίδιος: “προσπαθεί να εξισορροπήσει την υψηλή, σοβαρή λογοτεχνία με την μαζική, λαϊκή, απλοϊκή και ευεπίφορη στη χαλαρότητα.”

   Το αστυνομικό μυθιστόρημα στην Ελλάδα περνάει κρίση συγγραφική αλλά ακόμα μεγαλύτερη εκδοτική, όπου αντιμετωπίζεται ως είδος ταυτισμένο με την κακογραφία, τον φτηνό εντυπωσιασμό ή την πορνογραφία.
Ανδρέας Αποστολίδης 

Filmographie:
   Για την Ελλάδα τουλάχιστον, τα μυθιστορήματα του Γιάννη Μαρή βρήκαν τον δρόμο τους κι έγιναν επιτυχίες ως σίριαλ ή ως κινηματογραφικές ταινίες με μεγάλες για τα ελληνικά δεδομένα επιτυχίες. Η “Εξαφάνιση του Τζον Αυλακιώτη”, ο “θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα”, το “Μυστικό του Άρη Μπονσαλέντη”, το “Έγκλημα στα Παρασκήνια” καθώς και οι πρόσφατες “Ιστορίες του αστυνόμου Μπέκα” με τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη, είναι μερικές μόνο από τις μεταφορές των έργων του. Τον Μπέκα έχουν ενσαρκώσει μεγάλοι ηθοποιοί, όπως ο Γιώργος Παππάς, ο Τίτος Βανδής και ο Σταύρος Ξενίδης.

Links:

Copyright © All rights reserved Γιώργος Ζώτος, 2011
Σημειώσεις: Οι φωτογραφίες του αφιερώματος είναι επιλογές του συγγραφέα.

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Pelota, Σταμάτη Γιακουμή4ος όροφος, Μάριου ΛιβάνιουΗ φυγή των τεσσάρων, Χάρη ΜπαλόγλουΑγόρια και κορίτσια, Δημήτρη ΣιάτηΣαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ, Αντώνη ΠαπαδόπουλουBackpack: Ιστορίες χίμαιρεςΑπό τις στάχτες της Καντάνου, Χριστίνας Σουλελέ
Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΟι τρεις πίνακες, Βαΐας ΠαπουτσήΈξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΤο ανυπεράσπιστο αγόρι, Αλέξανδρου ΠιστοφίδηΡόνι ο Σαλιγκαρόνης, Χριστίνας ΔιονυσοπούλουΗ περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη, Ευαγγελίας Τσαπατώρα