Το τάβλι πρωτοανέβηκε τον Φεβρουάριο του 1972 με σκηνοθέτη τον Κάρολο Κουν και πρωταγωνιστές τους Νικήτα Τσακίρογλου και Γιάννη Μόρτζο. Έκτοτε, το έργο του Δημήτρη Κεχαΐδη, συνεχίζει να ανεβαίνει στα θέατρα δείχνοντας τη δυναμική του με το πάντα επίκαιρο θέμα του.
Για το έργο:
Το μονόπρακτο στήθηκε πάνω σε μία παρτίδα τάβλι. Οι πρωταγωνιστές του, δύο κουνιάδοι -ο Κόλιας έχει παντρευτεί την αδερφή του Φώντα- ξεκινούν την αγαπημένη τους καθημερινή συνήθεια. Μία παρτίδα τάβλι. Διαφορετικοί άνθρωποι που συμπράττουν περισσότερο λόγο της συγγένειάς τους και λιγότερο επειδή απολαμβάνουν ο ένας την παρέα του άλλου. Ο Φώντας, άνθρωπος της πιάτσας και μικρολαμόγιο αλλά κάπως αφελής (γι' αυτό και παραμένει αποτυχημένος), επιδιώκει να πείσει τον Κόλια να κάνουν μαζί μια "δουλειά" προκειμένου να πιάσουν την καλή με τη βοήθεια της αδερφής του Καλλιόπης. Ο Κόλιας επιβιώνει πουλώντας λαχεία και παράλληλα ονειρεύεται να εκδώσει ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο για την αντιστασιακή του δράση. Ο Φώντας, προφανώς, αρκείται στο να σκέφτεται ή να εφευρίσκει τρόπους για να βγάλει εύκολο χρήμα.
Το παιχνίδι ξεκινά και ταυτόχρονα, ανάμεσα στις ζαριές, ξεκινούν και οι προσπάθειες του Φώντα να σερβίρει το σχέδιό του στον συμπαίχτη του.
Οι διάλογοι συμπληρώνουν με το δικό τους τρόπο τη νοοτροπία της ελληνικής κοινωνίας. Η ατμόσφαιρα του έργου είναι φυσικά εποχής, αλλά αυτό δε του αφαιρεί σε αξία ή ενδιαφέρον εφόσον παραμένει πάντα επίκαιρο αναδεικνύοντας την μεταπολεμική πραγματικότητα.
Οι Κωνσταντίνος Κάππας -που υπογράφει και την σκηνοθεσία- και Σωκράτης Πατσίκας προσφέρουν τους καλούς τους εαυτούς προς τέρψιν του κοινού κάνοντας ό,τι είναι απαραίτητο για την επιτυχία της παράστασης αλλά και για να σταθούν στο ύψος των απαιτήσεων των ρόλων τους.