Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο -παρακολουθείτε όλα τα είδη- ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθιστορήματα: Ο καπετάνιος τση Ζάκυθος * Το κορίτσι της Σελήνης * Οι τρεις πίνακες * Η φυγή των τεσσάρων * Από τις στάχτες της Καντάνου * Σαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ * 4ος όροφος ** Αληθινή ιστορία: Το ανυπεράσπιστο αγόρι ** Διηγήματα: Αγόρια και κορίτσια * Pelota * Backpack: Ιστορίες χίμαιρες ** Διάφορα άλλα: Έξι τίτλοι από τις εκδόσεις Ελκυστής * Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις Ελκυστής ** Για παιδιά: Η περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη * Ρόνι ο Σαλιγκαρόνης

ΜΠΟΡΑΘ Το μυστικό όπλο

Επιστημονική φαντασία σημαίνει σύμπαντα, άγνωστοι γαλαξίες, πλανήτες και πρωτόγνωρα όντα... για να εξερευνήσεις, να γνωρίσεις, να ταξιδέψεις. Αλλά και τεχνολογία που είναι μπροστά από την εποχή σου και γι' αυτό σου είναι άγνωστη, πλάσματα, λαοί με δικά τους ήθη και έθιμα, στυλ, μόδες, συμπεριφορές, γλώσσες και κουλτούρες. Νέα περιβάλλοντα και τοπία, και όλα μαζί τοποθετημένα σε κάποια μελλοντική ημερομηνία.
Αν ένα κοινωνικό μυθιστόρημα είναι μια φορά ταξίδι ένα βιβλίο επιστημονικής φαντασίας είναι δέκα φορές ταξίδι καθώς οι ανακαλύψεις είναι πολλαπλές και πολυδιάστατες ενώ η φαντασία σου οφείλει να οργιάσει πάνω στους κόσμους που έπλασε ο συγγραφέας τους.
Με αυτές τις σκέψεις στο μυαλό ανοίγω την τριλογία του Γιάννη Καμπουρόπουλου και ετοιμάζομαι για γαλαξιακά ταξίδια (σε κάποιο σύμπαν και όχι απαραίτητα σε ένα γνωστό μου). Πέρα των αναμενόμενων (διαστημικά σκάφη, ανθρώπινα ή μη πλάσματα, πλανήτες και συστήματα, περιβάλλοντα), παρακολουθώ μια νέα γλώσσα που ξεπετάγεται από τις σελίδες και ανασυντάσσω τις εικόνες των ηρώων στο μυαλό μου ανακαλύπτοντας ένα ολοκαίνουργιο μετρικό σύστημα που εκείνοι χρησιμοποιούν! Και επιτέλους, διαβάζω επιστημονική φαντασία από έναν Έλληνα συγγραφέα (συνήθως διαβάζουμε ξένους συγγραφείς του είδους).
Το ταξίδι στον κόσμο που έπλασε ο Γιάννης Καμπουρόπουλος αρχίζει και συστήνομαι με Αμεθιανούς και Αρασιανούς, με Γαρεθιανούς, με Αλέβιους, με Εωθιανούς... τη φατρία των Λέερσατ, τη φατρία των Κορχ και των Κρελτ. Γνωρίζω τη Λούλα και τον Λέφε, τον Φέρια, τον Κλέφορτ, τον Σόλεσερ και τόσες άλλες προσωπικότητες καθώς ο συγγραφέας δε τσιγκουνεύτηκε στα πρόσωπα. Διαβάζω για τη μικροσυμπιεσμένη μεταλλόσκονη, το θερμοϊοντικό λέιζερ, έναν οπτομαγνητικό σουγιά και ένα πρόσθετο μάτι από ίνες Σέτριαλ. Μαθαίνω να μετρώ το χρόνο με χρονοτίκς και την απόσταση με μιλικέρτες, τον όγκο με τις κίττες και τον τάκτο αλλά και κάθε άλλο μέγεθος -πίεση, κλίση, μάζα, θερμοκρασία, κ.ο.κ.- με τη δική τους μονάδα μέτρησης όπως την όρισε ο Γιάννης. Τα μετρικά μεγέθη βασίζονται στο οκταδικό σύστημα και σε πολλαπλάσια του οκτώ (οκταπερίοδος, 32αδικό σύστημα, κλπ).
Ανακαλύπτω πλανήτες και γαλαξίες με δύο ήλιους, ανδροειδή και άλλα όντα που φορούν οπτικά δαχτυλίδια, αλλά και μαγνητικές ενέσεις που κάνουν οι γιατροί στους ασθενείς, καθώς και φωτοκρυσταλλικά πορτρέτα να κοσμούν εσωτερικούς χώρους, ενώ οι άνθρωποι πληρώνουν με Ρετς τα αφεψήματα που πίνουν από κόκκους Πελχ ή από αλκετόνη ή κάαφσετ καπνίζοντας μασχέρη και σβόλους από κάλια.
Το πρώτο μέρος (Συνωμοσία) είναι το αναγνωριστικό κομμάτι της ιστορίας. Ο συγγραφέας μάς συστήνει τους βασικούς ήρωες, την ιστορία τους, τις φατρίες και μας βοηθά να προσαρμοστούμε στο μετρικό σύστημα. Μαθαίνουμε τους καλούς και τους κακούς.
Στο δεύτερο μέρος (Συμμαχία) ετοιμάζονται οι στρατοί των συμμάχων και των δύο παρατάξεων, πλάνα και αποφάσεις, οι Μπόραθ, ο στρατός των Γκιλ... Γίνονται σαφείς οι διαφορές μεταξύ Γκιλ και Μπόραθ ενώ ένας φόνος και μια αιχμαλωσία προκαλούν το ενδιαφέρον και αλλάζουν τις ισορροπίες και τα δεδομένα.
Η σύγκρουση, οι επιδάφιες, εναέριες και διαστημικές μάχες ξεκινούν στο τρίτο βιβλίο (Επιστροφή) όπου η δράση και οι εντάσεις κορυφώνονται.

Το σύνολο της τριλογίας μετρά πάρα πολλές σελίδες και είναι πιθανό ο όγκος της να αποθαρρύνει τον αναγνώστη. Αλλά, με έναν όμορφο τρόπο, ο Γιάννης Καμπουρόπουλος, έχει καταφέρει να τοποθετήσει τα κεφάλαιά του με τέτοιο τρόπο ώστε, όχι μόνο να μη κάνει κοιλιά αλλά, φτάνοντας στη μέση να ξυπνά το ενδιαφέρον και την περιέργεια δημιουργώντας έναν εθισμό για τη συνέχεια. Όλοι οι χαρακτήρες είναι δουλεμένοι με μεράκι και κάθε λεπτομέρεια με περισσή προσοχή ώστε να μην αφήσει κενά, ελλείψεις ή ασάφειες σε κανένα επίπεδο.
Αν σας αρέσουν οι κόσμοι, η τεχνολογία, οι υπολογισμοί, οι πολιτισμοί αποκτήστε το. Οι "Μπόραθ" χρειάζονται καθαρή σκέψη που, για χάρη τους, θα απασχοληθεί σε όλες τις σελίδες και το μυαλό σας σε ετοιμότητα να καταγράφει κάθε νέα πληροφορία.
Στη συνάντησή μου με τον Γιάννη Καμπουρόπουλο έμαθα για τις σκέψεις του, το παρελθόν της τριλογίας, το μέλλον των Μπόραθ και άλλες πληροφορίες. Μεταφέρω τα πιο σημαντικά κομμάτια της κουβέντας μας.

Γ.Κ.: Ξεκίνησα γράφοντας δύο ιστορικά μυθιστορήματα τα οποία δεν έχουν εκδοθεί ποτέ και δε πρόκειται να εκδοθούν ποτέ. Έχουν όμορφη πλοκή αλλά, σαν πρωτόλεια που είναι κρίνω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να βγουν προς τα έξω. Στη συνέχεια έγραψα μια νουβέλα μυστηρίου που δεν υπάρχει πια. Αργότερα προέκυψε η ιδέα να αποτυπώσω σε χαρτί τη φαντασία μου και δημιουργήθηκαν οι Μπόραθ.

Το βιβλίο κρύβει πολλή δουλειά στις σελίδες του. Δημιουργία νέων γλωσσών, δημιουργία νέων μετρικών συστημάτων για ό,τι μπορεί να μετρηθεί, πολλοί χαρακτήρες...

Γ.Κ.: Από μικρό παιδί δημιουργούσα χαρακτήρες. Μαθητής λυκείου σκεφτόμουν ότι αν είχα αποτυπώσει κάπου όλα αυτά που έχουν ξεπηδήσει από τη φαντασία μου κατά καιρούς θα είχα φτιάξει ολόκληρη σειρά βιβλίων. Τελικά, ασχολήθηκα με τους φανταστικούς αυτούς κόσμους και χαρακτήρες του μυαλού μου αρκετά χρόνια μετά σε μια δύσκολη περίοδο της ζωής μου. Εκείνη η μουντή φάση που περνούσα λυτρώθηκε με τη συγγραφή της περιπέτειας. Ειδικά το πρώτο draft και των τριών βιβλίων είχε γραφτεί μέσα στους πρώτους τέσσερις μήνες!
Όταν πια ολοκληρώθηκε η ιστορία πέρασε από διάφορες φάσεις και στάδια. Σε μία από αυτές ήθελα να το κάνω audio book. Σεναριοποιήθηκε για αυτό το σκοπό αλλά δεν έγινε ποτέ. Επίσης, τμηματίστηκε σε τηλεοπτικά επεισόδια. Όμως όλα αυτά μαζί ζύμωσαν το κείμενο που τελικά τυπώθηκε.
Ένιωσα σα να είμαι το εκτελεστικό όργανο. Το βιβλίο "ξεπήδησε" από μόνο του χωρίς να με ζορίσει. Είχα ήδη στο μυαλό μου τους χαρακτήρες των ηρώων και τα πεπραγμένα τους και απλά φρόντιζα ώστε αυτά να είναι σωστά, μην είναι αλλοπρόσαλλα.
Το μεγάλο χτένισμα έγινε όταν εκδόθηκαν το δεύτερο και το τρίτο βιβλίο της σειράς. Έγινε ένα μεγάλο cross check καθώς τότε ξεκίνησε μια διαδικασία όπου έπρεπε να επαληθευτούν οι διάλογοι στις διαλέκτους, να στέκουν, να μην είναι λέξεις τυχαία ριγμένες.
Ξέρεις, τα Μποραθιανά είναι βασισμένα πάνω στη λογική και το συντακτικό της αρχαίας ελληνικής γλώσσας. Έχουν χρόνους, ρήματα, πτώσεις, μετοχές... τα πάντα.

Συμπαθητικοί και αντιπαθητικοί χαρακτήρες. Μου έκανε, επίσης, εντύπωση το εξάποδο άλογο! Ακόμα, λάτρεψα την ιδέα με τους Μπόραθλοκ και Μπόργκιλοκ αλλά και την ιδέα της ασπίδας του Λέφε -τι εκπληκτικό άτομο ο Λέφε και πόσο όμορφα έδεσες την ευρεσιτεχνία της ασπίδας σε ένα κομβικό σημείο της ιστορίας! Και τώρα;

Γ.Κ.: Όλα τα όντα είναι ανθρώπινα με πιο εξειδικευμένα χαρακτηριστικά.
Επτά χρόνια μετά το πρώτο draft δουλεύω πάνω στην ιδέα των Μπόραθ. Έχω κουραστεί συγγραφικά αλλά θα το ξαναπιάσω όταν πραγματικά νιώσω την ανάγκη να γράψω.
Όταν ξεκινήσω το prequel -είναι κάτι που υπάρχει στο μυαλό μου και ετοιμάζεται- θα εξηγηθούν όλα τα στοιχεία και οι ιστορίες σχετικά με τους Μπόραθλοκ και Μπόργκιλοκ αλλά και με τον Φώο -εφευρέτης των Μπόραθ- καθώς, υπολογίζω ότι, θα είναι επίσης τριλογία αλλά ο κάθε τόμος θα έχει το δικό του τρόπο γραφής. 
Παράλληλα με την τριλογία έχω γράψει και τέσσερα μικρά βιβλία που ουσιαστικά είναι flash backs των βασικών ηρώων και με μάγεψαν πολύ, αλλά για να εκδοθούν θα πρέπει να έχω ένα fan base, αλλιώς ποιος ο λόγος; Έτσι έχουν μείνει στο συρτάρι και αναμένουν την κατάλληλη στιγμή. 
Έχω την τάση να παρατηρώ τους ανθρώπους γύρω μου, τι λένε, τι κάνουν, τη γλώσσα του σώματος και κάνω αλυσιδωτές σκέψεις προσπαθώντας να φανταστώ το άτομο σε πολλές διαστάσεις. Για παράδειγμα τι κάνει στην καθημερινότητά του, τι σκέφτεται... οπότε για μένα μια ιστορία χωρίς εμβάθυνση στους χαρακτήρες δεν έχει λόγο ύπαρξης. Είναι μόνο μια ωραία ιστορία αλλά τίποτα άλλο. Κι αν σκεφτείς ότι ο άνθρωπος έχει την τάση να ταυτίζεται με ανθρώπους και τις ιδέες τους, τότε οφείλεις να δουλέψεις τους χαρακτήρες σου.

Στην τριλογία συναντάμε πολλά πρόσωπα, άλλα πρόσωπα-κλειδιά, άλλα τραγικά, άλλα θύτες ή θύματα, όμως η εξέλιξη επιφυλάσσει εκπλήξεις. Όπως και στην πραγματική ζωή.

Υπάρχει δε ένας γυναικείος χαρακτήρας που έχει κάνει δυνατή εντύπωση, κυρίως στους άντρες αναγνώστες!

Δικαίως! (Για μένα που έχω διαβάσει την τριλογία είναι ευκόλως εννοούμενη η ταυτότητα του γυναικείου χαρακτήρα)
Μου άρεσε το οκταδικό. Τα μετρικά μεγέθη που ορίζονται από πολλαπλάσια του οκτώ.

Γ.Κ.: Χρησιμοποίησα το οκτώ, το τριανταδύο και το εξηντατέσσερα γιατί σε αυτούς τους αριθμούς και τις δυνάμεις τους στηρίζεται η ψηφιακή λογική.

Ένα πράγμα που με έχει κεντρίσει πολύ είναι η αντιφατική φύση του ανθρώπινου είδους. Ενώ έφυγε από τη σπηλιά και έφτασε στο φεγγάρι, την ίδια στιγμή φοβάται το φεγγάρι! Ο,τιδήποτε φεύγει από τον απόλυτο έλεγχό του αρχικά θα το θαυμάσει, θα το φοβηθεί και θα το καταστρέψει με μια μεθοδική μανία που είναι φρικαλέα αξιοθαύμαστη. Ο άνθρωπος είναι ικανός να κατασκευάσει το τελειότερο πράγμα αλλά επειδή δεν είναι ικανός να κατανοήσει τη διαφορετικότητα που έχει το δημιούργημά του, αλλά ούτε να δεχτεί ότι το κατασκεύασμά του είναι δυνατότερο από αυτόν, θα το διαγράψει από προσώπου γης και από κάθε βάση δεδομένων.

Ανακαλύψτε το blog εδώ.
Βρείτε τον συγγραφέα στο προσωπικό του προφίλ στο facebook από εδώ.
Τα βιβλία είναι αρτιότατα από κάθε άποψη με αξιοθαύμαστη λεπτομέρεια.
Προσέξατε το ρούνο στο εξώφυλλο; Είναι ένα ιδεόγραμμα -ο Γιάννης αναφέρεται σε αυτό και με τον όρο πικτογράφημα- που αντιστοιχεί στη γραφή των Μπόραθ!
Στη γραφή των Μπόραθ οι λέξεις γράφονται με αυτόν τον τρόπο και το σύνολό τους αποτελεί μια πλήρη πρόταση. Ο διάκοσμος γύρω από τη γραφή είναι παρμένος από τη θρησκεία τους και συμβολίζει τα τέσσερα στοιχεία της ζωής, υπό τη μορφή ζώων ή πραγμάτων.

Γ.Κ.: Το υλικό τους διαφέρει από βιβλίο σε βιβλίο, ακολουθώντας την ίδια διαδρομή με την εξέλιξη της ιστορίας. Ο ρούνος του πρώτου βιβλίου είναι καμωμένος από ένα είδος μαρμάρου, το οποίο περιγράφεται σε αυτό. Ο ρούνος στο εξώφυλλο του δευτέρου βιβλίου είναι φτιαγμένος από έναν κρύσταλλο που υπάρχει σε αυτό και ο ρούνος του τρίτου μέρους αποτελείται από ένα είδος μεταλλικού αμαλγάματος, που εμφανίζεται στο δεύτερο και στο τρίτο μέρος, και είναι αιματοβαμμένος.
Η ιδέα των ρούνων ανήκει σε μένα, ενώ τα τόσο όμορφα σχέδιά τους καθώς και οι χρωματικές επιλογές έγιναν από τον Βασίλη Ζογκόλη που επιμελήθηκε όλα τα εξώφυλλα.
Οι ρούνοι αυτοί αποτελούν ουσιαστικά το λογότυπο της τριλογίας "Μπόραθ, το Μυστικό Όπλο".
Όλες οι φωτογραφίες: από τα βιβλία της τριλογίας "Μπόραθ, το Μυστικό Όπλο" Κεντρική διάθεση Εκδόσεις Οσελότος και Γιάννης Καμπουρόπουλος.
Τιμή πακέτου τριλογίας 13,00€

ΔΩΡΑ - Κλικ σε εκείνο που θέλετε για πληροφορίες και συμμετοχές
Pelota, Σταμάτη Γιακουμή4ος όροφος, Μάριου ΛιβάνιουΗ φυγή των τεσσάρων, Χάρη ΜπαλόγλουΑγόρια και κορίτσια, Δημήτρη ΣιάτηΣαν μαργαριτάρι από σ' αγαπώ, Αντώνη ΠαπαδόπουλουBackpack: Ιστορίες χίμαιρεςΑπό τις στάχτες της Καντάνου, Χριστίνας Σουλελέ
Βιβλιοδώρα από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΟι τρεις πίνακες, Βαΐας ΠαπουτσήΈξι τίτλοι από τις εκδόσεις ΕλκυστήςΤο κορίτσι της Σελήνης, Μαργαρίτας ΔρόσουΤο ανυπεράσπιστο αγόρι, Αλέξανδρου ΠιστοφίδηΡόνι ο Σαλιγκαρόνης, Χριστίνας ΔιονυσοπούλουΗ περιπετειώδης εξαφάνιση του Καλτσάκη, Ευαγγελίας Τσαπατώρα