Μικροί μου φίλοι, είστε έτοιμοι να κάνουμε μια βόλτα ή, καλύτερα, μια βουτιά στη θάλασσα και ακόμα πιο βαθιά, στον βυθό της; Ελπίζω να απαντήσατε θετικά, γιατί θα περάσουμε τέλεια.
Στον βυθό, λοιπόν, θα συναντήσουμε έναν υπέροχο θαλασσινό κόσμο που αποτελείται από κοράλλια, από πολύχρωμα λουλούδια της θάλασσας, από ψάρια κάθε είδους, μικρά και μεγάλα, και φυσικά από πολλές πολλές γοργόνες! Ναι, καλά διαβάσατε, σήμερα το παραμύθι μας, σε κάθε του σελίδα φιλοξενεί γοργόνες που τους αρέσει να παίζουν, να γελούν και να διασκεδάζουν πλάι στα αγαπημένα τους ψαράκια.
Όπως εύκολα καταλαβαίνετε, στον βυθό της θάλασσας όλοι είναι χαρούμενοι και ευτυχισμένοι. Κάθε πρωί, αφήνουν τα κρεβατάκια τους και ξεκινούν το παιχνίδι. Όλοι μαζί, μια μεγάλη παρέα, παίζουν, διασκεδάζουν και χαίρονται κάθε στιγμή. Όμως, εντελώς ξαφνικά, μια μέρα το παιχνίδι τους χαλάει, γιατί ένας απρόσκλητος επισκέπτης, ένα περίεργο ψάρι αρχίζει να τους πλησιάζει.
Θα σας πω ένα μυστικό. Αυτό το περίεργο ψαράκι έχει καλές προθέσεις, δεν είναι κακό και σίγουρα δεν έχει έρθει για να τους χαλάσει το παιχνίδι. Έχει έρθει με φιλικές διαθέσεις, ψάχνει νέους φίλους, όμως ακόμα οι γοργόνες και τα ψάρια δεν το γνωρίζουν. Μπορεί να τον βλέπουν μπροστά τους και να εκνευρίζονται, να ξαφνιάζονται, ακόμα και να φοβόνται, όμως το ψαράκι θέλει πολύ να γίνει κομμάτι του παιχνιδιού τους. Σιγά σιγά, με υπομονή και επιμονή, θα κερδίσει μια θέση ανάμεσά τους, οι υπόλοιποι θα το αγκαλιάσουν, θα του δώσουν χώρο, θα σεβαστούν την προσωπικότητά του και θα τον κάνουν έναν από αυτούς.
Βέβαια, αφορμή θα σταθεί και ένα άλλο περιστατικό, το οποίο μην περιμένετε να σας το αποκαλύψω. Θα σας αφήσω να το ανακαλύψετε μόνοι σας διαβάζοντας το παραμύθι και να αντιληφθείτε ότι όλοι μας έχουμε ανάγκη από φίλους, έχουμε ανάγκη από ανθρώπους που μας αγαπούν και μπορούν να μας προστατέψουν.
Έτσι έπραξε και το νέο ψαράκι της ιστορίας. Πρόσφερε τη βοήθειά του, πρόσφερε χαρά, πρόσφερε ανακούφιση και όλοι αγκάλιασαν το νέο μέλος της παρέας! Του έδωσαν την ευκαιρία που επιζητούσε και τελικά όλοι μαζί, έγιναν μια μεγάλη αγκαλιά! Οι γοργόνες, τα ψάρια και ο νέος τους φίλος, κατάφεραν να συνυπάρξουν ειρηνικά και αγαπημένα στον όμορφο βυθό και όλοι πλέον ήταν πολύ ευτυχισμένοι!
Εγώ, μικροί μου φίλοι, προτείνω να παραδειγματιστούμε από την ιστορία και να αγαπήσουμε τυχόν νέα μέλη στο σχολείο, στην παρέα ακόμα και στην οικογένεια. Να επιδιώξουμε να περάσουμε μαζί τους όμορφες στιγμές, να τους δώσουμε την ευκαιρία να τους γνωρίσουμε και είμαι σίγουρη ότι θα βγούμε κερδισμένοι. Συμβουλή μου είναι, πάντα να δίνουμε ευκαιρίες στους άλλους πριν καταλήξουμε σε βιαστικά συμπεράσματα!
Στο τέλος του βιβλίου μάς περιμένουν πολλές δημιουργικές δραστηριότητες τις οποίες σίγουρα θα απολαύσουμε!
Εικονογράφηση: Σίσυ Κυλερτζή
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αρμός.
Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Το οπισθόφυλλο του βιβλίου αναφέρει:
Το παραμύθι Μια μέρα στον βυθό έχει γραφτεί με τρόπο ώστε να μπορεί να δραματοποιηθεί από παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Τα παιδιά χωρίζονται σε γοργόνες και ψαράκια και αποδίδουν θεατρικά τις σκηνές του, με την αφήγηση του/της εκπαιδευτικού.
Εξαιρετικά συνδυάζεται με μουσική του Vivaldi ως υπόκρουση και πιο συγκεκριμένα την Άνοιξη (από το έργο του Τέσσερις εποχές). Μπορεί να παρουσιαστεί σε γιορτή λήξης της σχολικής χρονιάς ή να αποδοθεί ως θεατρικό παιχνίδι στο πλαίσιο μιας ή δύο διδακτικών ωρών.
Απευθύνεται σε νηπιαγωγούς, δασκάλους Α', Β' και Γ' τάξης καθώς και στους εκπαιδευτικούς Θεατρικής Αγωγής των αντίστοιχων τάξεων. Μπορεί να ενταχθεί στο μάθημα των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων (Ζω καλύτερα, Ευ ζην, Ψυχική και συναισθηματική υγεία) και να αποτελέσει αφορμή για συζήτηση και δημιουργικό παιχνίδι.
Η Χαριτίνη Μαλισσόβα γεννήθηκε και κατοικεί στον Βόλο. Έχει σπουδάσει Παιδαγωγικά και ασκεί το λειτούργημα της δασκάλας. Από το 2014 αρθρογραφεί για θέματα λογοτεχνίας και εκπαίδευσης στην εφημερίδα Θεσσαλία της Μαγνησίας. Έχει φιλοξενήσει σε συνεντεύξεις λογοτέχνες, ακαδημαϊκούς, εικαστικούς και καλλιτέχνες. Συνεντεύξεις της και κριτικές βιβλίων φιλοξενούνται και στο ηλεκτρονικό περιοδικό Διάστιχο. Έχει γράψει άλλα τρία παραμύθια, σε θεατρική μορφή, τα οποία επένδυσαν σχολικές γιορτές. Με την ποιητική της συλλογή με τίτλο Ιδεατή ολότητα, που κυκλοφόρησε στο τέλος του 2019 από τις εκδόσεις Αρμός, ήταν υποψήφια για βραβείο πρωτοεμφανιζόμενης ποιήτριας στα βραβεία Jean Moréas. Τον Φεβρουάριο του 2021 κυκλοφόρησε, επίσης από τις εκδόσεις Αρμός, το εγχειρίδιο για εκπαιδευτικούς και γονείς με τίτλο Σχέσεις γονέων - εκπαιδευτικών στο Δημοτικό Σχολείο. Το παραμύθι Μια μέρα στον βυθό είναι το τρίτο της βιβλίο.
Η Σίσυ Κυλερτζή γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1980 και μεγάλωσε στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας. Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και από το 2011 ασχολείται με την εικονογράφηση παιδικών παραμυθιών. Έχει εικονογραφήσει δεκάδες παραμύθια και έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής. Σήμερα ζει και εργάζεται στο Καρπενήσι, καθώς λατρεύει τη φύση και εμπνέεται από αυτή.