Εγγραφή στο newsletter για να μη χάνετε τίποτα! *** Φωνή τέχνης: Έχουμε πρωτιές! *** Δωρεάν διπλές προσκλήσεις! *** Κατεβάστε ΔΩΡΕΑΝ e-books ή διαβάστε λογοτεχνικά κείμενα σε πρώτη δημοσίευση ΕΔΩ! *** Αν σας αρέσει το θέατρο –παρακολουθείτε όλα τα είδη– ή έχετε άποψη για μουσικά άλμπουμ ή για ταινίες ή διαβάζετε λογοτεχνικά έργα κτλ. και επιθυμείτε να μοιράζεστε τις εντυπώσεις σας μαζί μας, επικοινωνήστε με το koukidaki. Αρθρογράφοι, κριτικογράφοι, άνθρωποι με ανάλογη κουλτούρα ζητούνται! *** Δείτε τις ημερομηνίες των προγραμματισμένων κληρώσεων στη σελίδα των όρων.
ΚΕΡΔΙΣΤΕ ΒΙΒΛΙΑ ακολουθώντας τους συνδέσμους. Μυθoπλασίες: Τα σπασμένα κομμάτια μιας αγάπης * Ο εραστής του Ντεβ Μάρτιν * Μ' ένα ζευγάρι σαγιονάρες * Το ταξίδι μιας στιγμής * Ο πρίγκιπας του Βόρνεο: Το Φάντασμα * Το δέκατο τάγμα * Υπόσχεση * Οι Μαζαράκηδες, Ιουλιανός ο Παραβάτης, Τα πέντε φαντάσματα * Το αίμα είναι για να χύνεται * Έξι τίτλοι πεζογραφίας των εκδόσεων Ελκυστής ** Διηγήματα: Η ενδεκάτη εντολή * Για όλα φταις εσύ * Η Κιμ ξέρει και άλλες ιστορίες ** Ποίηση: Δεύτερη φωνή Ι * Ναι, αρνούμαι * Η άλλη πλευρά * 62 ποιήματα *** Παιδικά: Από τη σοφίτα στα άστρα * Πίστεψέ το... και θα τα καταφέρεις *** Μουσικό άλμπουμ: The 12 Kalikatzari of Christmas *** Εγκυκλοπαίδεια: Rock Around... Troubadours

Circuit des Yeux

Halo on the Inside


Φωτογραφία της Haley Fohr από την Danna Trippe

Circuit des Yeux είναι το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Αμερικανίδας τραγουδίστριας, συνθέτριας και τραγουδοποιού Haley Fohr, που γεννήθηκε το 1988 και εδρεύει στο Σικάγο. Η μουσική της χαρακτηρίζεται από τη φωνητική της έκταση τεσσάρων οκτάβων και το παίξιμο της δωδεκάχορδης κιθάρας. Επιπλέον, η Fohr δημιουργεί μουσική και με το ψευδώνυμο Jackie Lynn.

Η Haley Fohr ασχολείται με τη δημιουργία στοιχειωτικής μουσικής με το ψευδώνυμο Circuit des Yeux εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Αν και υπήρξαν αρκετές μικρές προσαρμογές στον ήχο της κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου –από το ambient folk μέχρι τις νεοκλασικές συνθέσεις– καμία αλλαγή δεν φάνηκε τόσο καθαρτικά μεταμορφωτική όσο αυτή που παρατηρείται στο τελευταίο της album, Halo on the Inside.

Η προηγούμενη κυκλοφορία της, το -io το 2021, δημιουργήθηκε σε μια ταραχώδη περίοδο της ζωής τής Fohr. Ανάρρωνε από μια σειρά τραυματικών γεγονότων και, παρόλο που κάποια από αυτά τα «φαντάσματα» εξορκίστηκαν κατά τη δημιουργία αυτού του δίσκου, στο Halo την βλέπουμε να αναδύεται στην άλλη πλευρά ως μια γυναίκα αναγεννημένη. Το περσινό αυτόνομο single God Dick ήταν κάτι που η ίδια η Fohr περιέγραψε ως μια «λειτουργία χρυσαλλίδας». Αν ισχύει αυτό, τότε έχει αναδυθεί από το κουκούλι της ως μια καλλιτέχνης πλήρως μεταμορφωμένη. Ενώ το -io ήταν ένα μέσο για να εξερευνήσει το πώς θα ακουγόταν η μουσική της συνοδευόμενη από μια 24μελή ορχήστρα –αν και τελικά συνεργάστηκε με 16 μουσικούς αντί για 24– το Halo τη βρίσκει να αγκαλιάζει τον μινιμαλισμό, αναλαμβάνοντας η ίδια το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς, μαζί με τον παραγωγό Andrew Broder. Αυτή η νέα εστίαση της έδωσε τη δυνατότητα να πειραματιστεί με σύνθια και ηλεκτρονικά στοιχεία μέχρι το θεμέλιο των συνθέσεών της, κάνοντας τη μουσική της πιο ρυθμική και χορευτική από ποτέ. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι το έργο της έχει χάσει τον σκοτεινό του χαρακτήρα. Υπάρχουν ακόμα στοιχεία στοιχειωτικής ατμόσφαιρας, που θυμίζουν τις δημιουργίες τής Diamanda Galás και την ύστερη περίοδο του Scott Walker. Η φωνή της Fohr ήταν πάντα κεντρικό στοιχείο της τέχνης της και στο Halo αναδεικνύεται σε ένα όργανο από μόνη της – ένας δυνατός, επιβλητικός ήχος που ξεχωρίζει μέσα στα συχνά κατακλυσμιαία ηχοτόπια.

Εξερευνώντας θέματα ελληνικής μυθολογίας, αναγέννησης και αποδοχής κομματιών του εαυτού της, που προηγουμένως φοβόταν να εκφράσει μέσα από τη μουσική της, η Fohr δούλεψε το μεγαλύτερο μέρος του Halo τη νύχτα, απομονωμένη από τον έξω κόσμο. Αν και θα περίμενε κανείς ότι αυτές οι συνθήκες θα οδηγούσαν σε έναν δίσκο γεμάτο σύγχυση και εσωτερική αναζήτηση, στην πραγματικότητα το αποτέλεσμα είναι ένας καθαρτικός εορτασμός της αναγέννησής της – ακόμα κι αν για να φτάσει εκεί έπρεπε πρώτα να βιώσει τον πόνο. Με κάποια από τα πιο προσιτά κομμάτια της μέχρι σήμερα, συνδυασμένα με ερμηνείες εξαιρετικής έντασης, το Halo on the Inside είναι ένα μεγαλειώδες βήμα στο άγνωστο για μια καλλιτέχνη που όχι μόνο έχει επανεφεύρει τον εαυτό της ξανά και ξανά, αλλά συνεχίζει να επιδεικνύει θάρρος σε κάθε καλλιτεχνικό άλμα που επιχειρεί.

Τα κομμάτια του album

1. Megaloner
Αυτό το σκοτεινό εναρκτήριο κομμάτι θέτει τον δυσοίωνο τόνο του album με έναν παλλόμενο μπάσο συνθεσάιζερ, εισάγοντας θέματα όπως η αποδοχή της σεξουαλικότητας και η ανακάλυψη της ταυτότητας. Ένα εξαιρετικό άνοιγμα, αν και πολύ πιο ολοκληρωμένες στιγμές εμφανίζονται αργότερα – σκεφτείτε το ως ένα ορεκτικό.
2. Canopy of Eden
Εδώ έχουμε ένα πολύ πιο ξεκάθαρο παράδειγμα της καλλιτεχνικής μεταμόρφωσης της Fohr, καθώς εξερευνά το πώς τα βιομηχανικά συνθετικά ηχοτόπιά της μπορούν να μετατραπούν σε κομμάτια για την πίστα, διατηρώντας παράλληλα το σκοτεινό στοιχείο που πάντα χαρακτήριζε τη μουσική της.
3. Skeleton Key
Ξεκινώντας με μια πιο απαλή ηχητική παλέτα, τα απαλά πιάνα και οι παγωμένοι sophistipop ήχοι των συνθεσάιζερ κυριαρχούν στο πρώτο μισό του τραγουδιού, ενώ οι στίχοι εκφράζουν ξανά τη σεξουαλικότητα. Καθώς όμως τα έγχορδα εισχωρούν σταδιακά, το δεύτερο μισό ξεσπά σε μια συναισθηματική καταιγίδα, με ένα έξαλλο κιθαριστικό σόλο στο τέλος να ολοκληρώνει ένα συγκλονιστικό έργο αποκαλυπτικής ομορφιάς.
4. Anthem of Me
Ένα πιο εσωστρεφές κομμάτι, του οποίου η δομή δεν εξελίσσεται ιδιαίτερα, παρά το ότι δείχνει προοπτικές. Παρ' όλα αυτά, οι ηχητικές υφές παραμένουν εντυπωσιακές, γεμάτες μια καταθλιπτική αίσθηση αγωνίας.
5. Cosmic Joke
Στο μέσο του album συναντάμε το πιο ερημικό κομμάτι του, όπου το πιάνο αντηχεί μέσα στο κενό. Πρόκειται για την καλύτερη αναπαράσταση της νυχτερινής ατμόσφαιρας του album μέχρι στιγμής.
6. Cathexis
Ο τίτλος αναφέρεται στην πράξη της ανθυγιεινής συναισθηματικής προσκόλλησης σε ένα ον. Οι στίχοι είναι καλυμμένοι από φωνητικά εφέ στο μεγαλύτερο μέρος του κομματιού, κάτι που δυστυχώς θολώνει τα θέματα της ανάκαμψης και της αναγέννησης. Οι ηχητικοί τόποι αρχίζουν να φωτίζονται και να γίνονται πιο ονειρικοί, θυμίζοντας τις σκέψεις που κάποιος μπορεί να έχει κατά τη διάρκεια μιας μεταμεσονύχτιας βόλτας.
7. Truth
Ένα ακόμα χορευτικό κομμάτι, βασισμένο σε έναν αλλόκοτο techno ρυθμό και ένα επαναλαμβανόμενο μπάσο riff, που γλιστρά σε no-wave και mutant disco μονοπάτια. Η νεοκλασική συνθέτρια που γνωρίσαμε στο -io μοιάζει πλέον με μακρινή ανάμνηση, αλλά η στοιχειωτική αίσθηση και η εξωκοσμική ατμόσφαιρα διατηρούνται ως σταθερές.
8. Organ Bed
Τα συνθεσάιζερ των 80's επιστρέφουν εδώ, με το κομμάτι να ηχεί σαν να μπορούσε να εξελιχθεί σε μια μπαλάντα. Πρόκειται για μια ακόμη διακήρυξη αγάπης και επιθυμίας να είναι αιώνια, με έναν πολύ πιο αισιόδοξο τόνο απ' ό,τι θα περίμενε κανείς δεδομένου του συνολικού ύφους του album. Κάποια στιγμή, ένα σαξόφωνο αναδύεται μέσα από τις δίνες των συνθετικών ήχων – μια ασυνήθιστη αλλά ευπρόσδεκτη προσθήκη.
9. It Takes My Pain Away
Ένα αργό, σχεδόν ambient οργανικό φινάλε για το album, που λειτουργεί ως μια πανέμορφη κατακλείδα. Αν και το κύριο όργανο του album είναι η φωνή της Fohr, η απουσία της σε αυτό το κομμάτι δίνει στον ακροατή την ευκαιρία να αναλογιστεί την καθαρτική και συναισθηματικά ωμή εμπειρία που προηγήθηκε.



Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Πηγή: Far Out Magazine
Φωτογραφία της Haley Fohr από την Danna Trippe