Ο Αλέκος Πέτσος υπήρξε ένας από τους πιο χαρισματικούς Έλληνες ηθοποιούς, με μεγάλη και αξιοζήλευτη καριέρα στην σκηνή. Εντούτοις, η σχέση του με τον κινηματογράφο υπήρξε σπάνια και αποτυπώνεται σε μία και μόνο ταινία, μία ταινία ορόσημο όμως για τον ελληνικό κινηματογράφο. Πρόκειται για την ταινία Συνοικία το όνειρο.
Ο Αλέκος Πέτσος γεννήθηκε στην Έδεσσα, το 1919, και σπούδασε στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Εκεί, στο Εθνικό Θέατρο, πραγματοποίησε την πρώτη του θεατρική εμφάνιση, το 1943, με την ευριπίδεια τραγωδία Εκάβη όπου ερμήνευσε το φάντασμα του Πολύδωρου. Έμεινε στο Εθνικό Θέατρο μέχρι το 1952 και αναμετρήθηκε με έργα από το ελληνικό και παγκόσμιο δραματολόγιο, όπως: Το μεγάλο παιχνίδι του Άγγελου Τερζάκη, Βασιλιάς Ριχάρδος ο Γ' του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ (όπου υποδύθηκε τον Ρος), Καινούργια ζωή του Δημήτρη Μπόγρη, Ορέστεια του Αισχύλου (στον ρόλο του Πυλάδη), Παπαφλέσσας του Σπύρου Μελά, Σιρανό ντε Μπερζεράκ, Αρραβωνιάσματα του Δημήτρη Μπόγρη, Τρικυμία του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, Ερρίκος ο Δ' του Λουίτζι Πιραντέλο, Άνθρωποι και ποντίκια του Στάινμπεκ, Τρεις αδελφές του Άντον Τσέχωφ, Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ...
Τη χρόνια του 1952 συνεργάζεται με τον θίασο του Γ. Παππά και της Ελένης Χατζηαργύρη και από το 1953 εντάσσεται στο καλλιτεχνικό δυναμικό του θιάσου του Μάνου Κατράκη. Έλαβε μαζί του μέρος στα έργα: Βαθιές είναι οι ρίζες, Οθέλος του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, Άννα Κρίστι του Ευγένιου Ο' Νηλ, Ευγενία Γκράντε του Μπαλζάκ (σε διασκευή Γερ. Σταύρου), Ρεβέκα, Η τραγωδία του λόρδου Μπάιρον του Μαν. Σκουλούδη, Ο μονοσάνδαλος του Ν. Τσεκούρα.
Θα ακολουθήσει η συνεργασία του με τον θίασο της εκλεκτής ηθοποιού κυρίας Κατερίνας (Ανδρεάδη) στα έργα: Μάρτυς κατηγορίας και Αναστασία. Ακολούθως, θα συνεργαστεί εκ νέου με τον θίασο του Μάνου Κατράκη στον Καραϊσκάκη των Δ. Φωτιάδη και Γερ. Σταύρου.
Θα εξακολουθήσει τις συνεργασίες με τους καλύτερους ηθοποιούς-θιασάρχες που διέθετε η ελληνική σκηνή εκείνη την εποχή. Έτσι, το 1959, τον συναντάμε στον Θυμελικό θίασο ενώ μέσα στην ίδια χρονιά θα βρεθεί δίπλα στην σπουδαία ηθοποιό Μαίρη Αρώνη στο έργο του Γεωργίου Ρούσσου Μαντώ Μαυρογένους όπου θα κρατήσει τον ρόλο του Εμμανουήλ Ξάνθου. Λίγο αργότερα θα προσληφθεί στον θίασο του Νίκου Χατζίσκου στο έργο Ο βασιλέας των ορέων, ενώ με την Έλσα Βεργή θα συνυπάρξουν θεατρικά στο Παράξενο ιντερμέτζο.
Ο Αλέκος Πέτσος στο Κ.Θ.Β.Ε.
Από το 1963, που πια έχει αναγνωριστεί ως ένας από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του, εντάσσεται στο καλλιτεχνικό δυναμικό του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, όπου θα πρωταγωνιστήσει σε θεατρικά αριστουργήματα από το διεθνές ρεπερτόριο αλλά και σε αρχαίες τραγωδίες, μέχρι στην Τρισεύγενη του Κωστή Παλαμά.
Γαμπρός στον Ματωμένο γάμο του Λόρκα, Βαγκ στον Καλό άνθρωπο του Σετσουάν του Μπρεχτ, στην αριστοφανικη κωμωδία Λυσιστράτη, Εστραγκόν στο συμβολικό έργο του Σάμουελ Μπέκετ Περιμένοντας τον Γκοντό, στο έργο του Ερρίκου Ίψεν Ο εχθρός του λαού, στην μολιερική κωμωδία Δον Ζουάν, Χαμ στο έργο του Μπέκετ Το τέλος του παιχνιδιού, Άγγελος στην ευριπίδεια τραγωδία Ιππόλυτος, Φάουστ στον Φάουστ του Γκαίτε, Ρωμύλος στο έργο του Ντίρενματ Ρωμύλος ο μέγας. Επίσης πήρε μέρος στα έργα: Ιφιγένεια εν Αυλίδι, Το νησί της Αφροδίτης, Μαρία Στιούαρτ, Ονειρόδραμα του Αύγουστου Στρίντμπεργκ, στους Αριθμημένους, στην Επίδειξη μόδας του Χάρολντ Πίντερ καθώς και σε άλλα.
Μετά την αποχώρησή του από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συνεργάστηκε με αξιόλογους θιάσους σε σημαντικά έργα: Με τον θίασο Αλέκου Αλεξανδράκη - Νόνικας Γαληνέα στην Δίκη των φακέλων, με τον Γιάννη Φέρτη στους Βρικόλακες του Ερρίκου Ίψεν στον ρόλο του πάστορα Μάντερς, επανάληψη με το έργο του Μπέκετ Περιμένοντας τον Γκοντό όπου σημείωσε προσωπική επιτυχία στον ρόλο του Εστραγκόν, σε σκηνοθεσία Μίνωα Βολανάκη...
Λίγο πιο πριν, τον βλέπουμε στο Θέατρο Τέχνης, στο έργο του Μ. Ποντίκα Γάμος όπου κράτησε τον ρόλο του εισαγγελέα καθώς και στο Σόι του Γ. Αρμένη, στον ρόλο του Πάνου.
Ο Αλέκος Πέτσος υπήρξε ένας ηθοποιός που λάμπρυνε με την παρουσία του το θέατρο και έπλαθε τους ρόλους του με το ταλέντο του, το ήθος του και την σκηνική ευαισθησία του.
Ο Αλέκος Πέτσος έφυγε από τη ζωή το 1982.
Επιμέλεια - διορθώσεις: Τζένη Κουκίδου
Οι πληροφορίες καθώς και η φωτογραφία αντλήθηκαν από την εγκυκλοπαίδεια του Θεόδωρου Έξαρχου Έλληνες ηθοποιοί: Αναζητώντας τις ρίζες, που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Δωδώνη, καθώς επίσης και από το ετήσιο περιοδικό του Θεόδωρου Κρίτα Θέατρο.